Având în vedere prognoza meteo pentru acest week-end, salvamontiștii avertizează turiștii că o ascensiune pe Ceahlău nu este lipsită de riscuri. Din cauza temperaturilor foarte ridicate și a jnepenișului care reține căldura și nu are efectul de răcoare al pădurilor cu arbori înalți, mai sus de cota 1600 pur și simplu nu mai este aer suficient.
„Am avut probleme la antrenamentele de salvare-evacuare aero, pentru că elicopterul nu avea o pernă de aer pe care să aterizeze”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. „Oamenii care vor să urce la Dochia trebuie să fie, în primul rând, foarte sănătoși. Cei care au probleme cardiace, respiratorii sau hepatice este mai bine să stea acasă. Apoi, chiar și cei cu o stare bună de sănătate, este indicat să plece la drum foarte dimineață, cel târziu la ora 5, ca să ajungă în vârf până la 10-11, când temperaturile cresc”.
De sâmbătă seara și în cursul zilei de duminică sunt prognozate ploi și furtuni în masiv, iar temperaturile vor scădea brusc, pentru săptămâna viitoare valoarea medie fiind în jur de 15 grade.
„Am avut cazuri de hipotermie în plină vară”, a mai spus Raul Papalicef. „Am, observat că e o modă printre tinerele de oraș acum: 4 din 5 poartă costume de alrgare și balerini în picioare. Și când vine un nor dintr-ăla cât toată stațiunea Durău și trage o ploaie cu gheață, în jumătate de oră temperatura ajunge la 7-8 gradeCelsius. Și ele sunt în papuci, în 15 cm de gheață, și cu jumătate de milimetru de costum pe ele. Normal că intră în hipotermie. Așa că atenție la echipament și la condițiile meteo. Vremea pe munte este foarte schimbătoare”. (C.M.)