0:00

Percheziții la casele lui Țocu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• 85 de odoare au ajuns ieri sub pază la Muzeul județean

• obiectele de patrimoniu vor fi expertizate în următoarele două săptămâni

• ”Eu cred că e control tematic, nu mi s-a adus nicio acuzație”, spune fostul deputat și subprefect Iulian Țocu

Mai multe surse convergente din medii profesionale apropiate poliției și lumii colecționarilor au confirmat că ofițeri din cadrul Compartimentului Patrimoniu al Serviciului Investigații Criminale au efectuat, în cursul zilei de ieri, o serie de percheziții neașteptate la cinci adrese din Neamț. Patru sunt legate de fostul deputat și subprefect de Neamț Iulian Țocu, iar a cincea e a artistului plastic Ovidiu Slătineanu, care ar fi expertizat de-a lungul timpului diverse icoane, tablouri și arme albe la cererea cunoscutului politician și om de afaceri. Colecția de artă a celui din urmă este mai ușoară cu 85 de piese, care au fost predate Complexului Muzeal Neamț, urmând a se stabili autenticitatea și autorii, proveniența acestora și dacă sunt sau nu obiecte de patrimoniu. Dosarul aflat în lucru este unul realizat în exclusivitate de polițiștii nemțeni, o adevărată premieră având în vedere profilul și anvergura principalei persoane cercetate.

Dată fiind faza în care se află dosarul, poliția nu face declarații. Mandatele de percheziție au fost eliberate de o instanță nemțeană, dar nu în ședință publică. Ovidiu Slătineanu, contact telefonic, a negat percheziția, adăugând că nu poate discuta și comenta pe acest subiect.

Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Județean, a confirmat că a trecut pe la el, spre primire, procesul verbal și lista celor 85 de obiecte de patrimoniu, că ar fi vorba de tablouri, icoane și arme albe, dar că mai multe nu a avut timp să cerceteze, bazându-se foarte mult ”pe colegul care le-a preluat”. Florin Macovei a fost atât de amabil să ne spună mai multe detalii, respectiv că poliția județeană a predat în custodie Complexului Muzeal 85 de obiecte, care par a fi de patrimoniu. ”Este vorba de icoane, în principal, icoane pe lemn, din secolul XIX, dar sunt și trei cărți vechi bisericești, două săbii – din care una pare orientală -, o baionetă, o cruce metalică – nu cred că e argint, ci mai degrabă un aliaj metalic alb, dar nu sunt un bun cunoscător în acest domeniu -, un crucifix și o cădelniță”, a spus Florin Macovei.

Pe lângă acestea, s-au reținut și 11-12 tablouri, cele mai multe din ele nu foarte interesante la prima vedere, dar printre acestea se află și piese de rezistență: ”Se remarcă un tablou mai mare – este cel mai mare dintre ele -, un pictor rus, secolul XIX, se remarcă un Octav Băncilă – se vede semnătura lui într-un colț – și un Grigorescu. Restul sunt icoane, chiar părți din iconostas”.

Nu sunt însă în stare foarte bună. ”Octav Băncilă are desprinderi de material, icoanele sunt foarte multe crăpate, pictura ștearsă… Din păcate, starea lor de conservare este destul de precară, pot să spun. Foarte puține ar primi notă de trecere, ca să zic așa. Nu par să fi fost ținute în condiții improprii, în beci sau ceva, dar probabil că n-au fost îngrijite cum trebuie. Cred că le-au luat din case, dar n-aș putea să vă spun sigur. Oricum, sunt lucruri frumoase, de valoare”, a adăugat Florin Macovei.

Cele 85 de odoare au fost depozitate în sediul Complexului Muzeal Județean, sub pază și sistem de alarmă, și urmează să fie supuse expertizelor. Pentru tablouri se va apela probabil la experții CMJ Neamț, de la Muzeul de Artă, însă pentru icoane se va merge pe varianta unui expert adus din altă parte, pentru că în Neamț nu sunt experți în domeniu. Asta se va întâmpla în maximum două săptămâni.

Nu este un secret pentru nimeni că Iulian Țocu este unul din marii colecționari din țară. Colecțiile sale de timbre și numismatică au fost evocate recent, cu ocazia târgului de profil organizat la Piatra Neamț. Este cel mai important deținător de picturi și desene semnate Petru Petrescu. Foștii parteneri politici nu au ezitat să-l laude pentru operele expuse la una din reședințele acestuia, din zona rezidențială a capitalei.

Odată ce va avansa cercetarea în dosar, vom afla, sperăm, cum au fost alese tocmai cele 85 de piese din multitudinea celor care erau la locurile percheziționate. Sperăm să aflăm oficial și cum s-a ajuns la Iulian Țocu.

O explicație ne-a oferit-o, cu toată amabilitatea și disponibilitatea, chiar colecționarul.

”Potrivit legii patrimoniului național, cine deține opere de patrimoniu este supus verificării, controlului. Asta cred eu că este, un control periodic, de rutină. Așa zic. Nimeni nu cred că-și mai pune problema, că toată lumea mă știe că sunt colecționar. Chiar și când ai un singur tablou de patrimoniu, statul român este obligat să verifice în ce condiții îl păstrezi, dacă e în stare bună… Sigur, acum, ar fi perfect dacă ai avea dezumidificatoare la fiecare, dar când ai 100-200 de tablouri e mai greu. Alte chestii nu văd ce să caute. Toate tablourile mele sunt înregistrate la muzeu, și nu de-acum. Iar tablouri n-am mai cumpărat din ’99. Am mai cumpărat doar Petru Petrescu, că am făcut eu o pasiune, dar altceva nu. De asta, încă nu sunt lămurit ce și cum. Dar o să vedem. Este dreptul lor, pot veni oricând să verifice, nu am nici cea mai mică reținere, nici intenție să mă opun. Eu așa cred, că e control tematic, nu mi s-a adus nicio acuzație”, a declarat Iulian Țocu.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentPRM Neamț în faza plângerilor penale
Articolul următorPetrotub Roman a părăsit Cupa României

4 COMENTARII

  1. De ce oare a fugit Tocu in Germania? Normal ca se astepta sa-l agate politia cu ceva, numai ca au cam gresit tinta la cate nenorociri a facut cu Romica Cojoc, sclavul lui si al familiei Mararu!

  2. slatineanu ovidiu este un incompetent care cu greu si-a terminat liceul si nicidecum artist plastic cu pregatire in restaurarea si conservarea obiectelor de arta. Asta denota si amatorismul domnului Tocu, la asa „colectionar” asa „expert”! Obiectele au ajuns acolo unde le este locul de drept.

  3. D-l Tocu, un om de cultura universala, fost croitor si bisnitar , politician tenace care a pus bazele primului partid din Romania cu cei mai multi infractori , este o „personalitate” a Romaniei post- decembriste.

  4. O golaneala de doi lei. Omul poate chiar detine obiecte de patrimoniu dar nu este interzis prin lege acest lucru . Acum hai sa confiscam toate tablourile de la toti colectionarii chiar daca ei au acte pe el si sa le returnam peste 1-2-3 ani sau cand vrea statul .
    Fratilor dar iar am ajuns pe vremea comunistilor ??
    Cine a vrut sa ii faca rau lu Tocu nu a realizat ca in final tot Tocu este cel care va iesi bine, pentru ca din cate am inteles, el detine acte de propietate pe toate obiectele luate in custodie iar icoanele au fost verificate de muzeul national in anul 1997 (ma refer la o veriricare facuta de un muzeu atestat si care a emis o hartie oficiala in acel moment, care se afla si astazi in posesia colectionarului) si nici macar una nu face parte din patrimoniu national !!!

Comentariile sunt închise.