0:00

Pentru repararea infrastructurii distruse / Apel la fondul de rezervă al Guvernului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Refacerea infrastructurii distruse de calamități reprezintă cel mai simplu mod de  aloca bani către administrațiile publice locale. Chiar dacă din fericire nu au existat inundațiile din alte județe, nici Neamțul nu pare să fi fost ocolit când vine vorba de infrastructură distrusă. Cel puțin așa rezultă din lista adresată Guvernului, prin care se cer bani de la fondul de rezervă.  Publicăm lista așa cum a fost ea întocmită, pentru a vedea tot nemțeanul  care sunt localitățile afectate. Trebuie remarcată suma pentru municipiul Piatra Neamț, despre care prefectul Ioan Vlad Angheluță spunea că este necesară, deoarece s-au reactivat izvoarele de pe Dealul Cozla, unde ”se desfășoară o investiție de mare amploare”. (V. BĂLĂNESCU)

Pentru repararea infrastructurii distruse / Apel la fondul de rezervă al Guvernului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru repararea infrastructurii distruse / Apel la fondul de rezervă al Guvernului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prefectul Angheluță cere bani ministrului Pană

Doamnei Doina PANĂ,
Ministru Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură

Stimată Doamnă Ministru,

În prima parte a lunii februarie a acestui an, am înaintat Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice un număr de 6 hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, în legătură cu necesitatea promovării unor lucrări de investiţii, însoţite de raportul de specialitate al Grupului de suport tehnic pentru situaţii de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale. Redăm mai jos lista acestora:

Hotărârea nr. 1 din 4.01.2014 privind necesitatea promovării lucrărilor de investiţii pentru apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Recea din Comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ

Hotărârea nr. 2 din 4.01.2014 privind necesitatea asigurării finanţării pentru finalizarea obiectivului de investiţii „Amenajarea râului Cracău la Slobozia – judeţul Neamţ”

Hotărârea nr. 3 din 4.01.2014 privind necesitatea asigurării finanţării pentru finalizarea lucrărilor din etapa a II-a la obiectivul de investiţii „Amenajarea albiilor râurilor Siret şi Moldova la Roman,  judeţul Neamţ

Hotărârea nr. 4 din 4.01.2014 privind necesitatea asigurării finanţării pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiţii „Refacerea amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a oraşului Roman (frontul Pildeşti – Simioneşti), judeţul Neamţ”

Hotărârea nr. 5 din 4.01.2014 privind necesitatea asigurării finanţării obiectivului de investiţii „Refacere dig râu Siret la Adjudeni – Tămăşeni, judeţul Neamţ, Etapa a II-a”

Hotărârea nr. 6 din 4.01.2014 privind necesitatea promovării obiectivului de investiţii „Amenajarea albiei râului Siret în localitatea Ion Creangă, comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ.

Pentru lucrările nominalizate în Hotărârile 3 şi 4 ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au alocat sume în acest an şi, ne folosim de acest prilej, pentru a vă transmite mulţumirile noastre.

Revenim asupra acestor priorităţi, având în vedere şi ultimele evenimente care au afectat judeţul, în urma ploilor abundente care au căzut în intervalul 14-16 mai a.c.

În contextul acestor fenomene, dorim să aducem, în mod deosebit în atenţia dumneavoastră, lucrarea „Amenajarea râului Cracău la Slobozia – judeţul Neamţ”

Investiţia presupune următoarele lucrări:

Regularizarea albiei existente a râului Cracău, pe o lungime de 3500m

Amenajare albie nouă pentru râul Cracău, cu o lungime de 5059m;

Construirea a două poduri

Valoarea totală a investiţiei, recalculată în preţuri la 31.12.2012, este de 44.841,309 mii lei, din care C+M 35.159,135 mii lei cu TVA.

Până în prezent au fost executate lucrări în valoare totală de 11.593,095 mii lei, din care C+M 9.241.648 mii lei, fără a fi terminate lucrările de regularizare a vechii albii şi a noii albii a râului Cracău şi cele două poduri.

Pentru finalizarea investiţiei este necesară suma de 33.742 mii lei din care C+M 26.331 mii lei. În costurile prezentate nu este inclusă valoarea pagubelor produse de viiturile din anul 2013 şi 15.05.2014.

Devierea apei râului Cracău urmează să pună în siguranţă un număr de 3700 de locuitori din  localitatea Slobozia, aparţinând de oraşul Roznov. În plus, există riscul ca la următoarele viituri să se producă afueri, care pot afecta magistrala de gaz metan ce trece prin zonă.

Având în vedere datele prezentate, vă adresăm rugămintea, Doamnă Ministru, de a reevalua prioritizarea acestor lucrări,  şi de a ne acorda sprijinul pentru obţinerea finanţărilor atât de necesare pentru lucrările de punere în siguranţă a cetăţenilor judeţului.

Cu deosebită consideraţie,
P R E F E C T,
Ioan Vlad ANGHELUŢĂ

Articolul precedentTu la ce liceu mergi?
Articolul următorElena Udrea nu vrea să se “topească” în PNL sau PDL