0:00

Tu la ce liceu mergi?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* cea mai mică medie cu care se poate înscrie un elev la liceu, în Neamț, este 3,35
* ultima medie cu care a fost acceptat, anul trecut, un elev la CN „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț a fost 9,74

Înainte cu mai puțin de o lună de zile până la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a (23 iunie – n.r.), Inspectoratul Școlar Neamț a împărțit în școlile gimnaziale, după cerințele Ministerului Educației, aproximativ 6.000 de broșuri cu informații referitoare la admiterea în licee și în învățământul profesional de stat. Potrivit ghidului de admitere, elevii care se pregătesc să părăsescă gimnazialele au ce alege. De la media 3,35 și până la 9,74, ultimele medii cu care s-a putut obține un loc de liceu, anul trecut, în Neamț, oferta este bogată.

În Piatra Neamț, anul trecut, dacă ar fi să ne luăm după statistica ultimelor medii de admitere, CN „Calistrat Hogaș” a fost cel mai pretențios. Pentru cei care au vrut un loc la specializarea Științe ale naturii/intensiv – limba engleză au avut nevoie de o medie de cel puțin 9,45. Nici la CN „Petru Rareș” nu a fost mai ușor. Ultima medie cu care a fost admis un elev, la specializarea Matematică-informatică, a fost de 9,36. La aceeași specializare, au avut mai multe șanse elevii care s-au îndreptat spre Colegiul Național de Informatică, aici ultima medie fiind de 8,87. La polul opus, cei care n-au vrut să stea degeaba acasă, au mers la Colegiul Tehnic de Transporturi. Profesorii de aici au cea mai grea misiune, deoarece, anul trecut au atras elevii cu cele mai mici medii. Astfel, un loc de licean, în Piatra Neamț, a fost obținut cu o medie de doar 3,75. În Piatra Neamț sunt deschise pentru admitere porțile a 13 licee.

În Roman, tot anul trecut, la cel mai râvnit liceu, cea mai mică medie cu care a fost acceptat ultimul candidat a fost de 8,78 la specializarea Filologie. Pentru cei care au vrut să ocupe un loc la Matematică-informatică au avut nevoie de o medie de cel puțin 9,25. După datele din broșură, următorul liceu care se ține mai bine în mediile de admitere este Liceul Tehnologic ”Vasile Sav”, unde, la Matematică-informatică, s-a intrat cu media 8,80. Tot la același liceu, dar la specializarea Tehnician prelucrări mecanice, ultima media de admitere a fost 5,18. Cel mai accesibil liceu din Roman pare să fie Colegiul Tehnic ”Danubiana”. Aici, statutul de licean a fost „câștigat” anul trecut doar cu media 3,66. În Roman, elevii sunt așteptați să aleagă dintr-un total de 8 licee.

Cea mai mare medie din tot județul Neamț, cu care a fost admis ultimul elev la un liceu, a fost înregistrată la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Cei care au ales specializarea Științe ale naturii și au avut medii sub 9,74, au fost redistribuiți în altă parte. La Târgu Neamț, ultimul elev care a „devenit” licean a avut media 4,09, fiind primit la  Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Anul acesta, același colegiu a făcut un pas în față și a înființat și o clasă de filieră teoretică, oferind 28 de locuri pentru iubitorii de Științe ale naturii.

Totuși, locul cel mai „potrivit” pentru un doritor de liceu se pare că a fost înregistrat anul trecut la Liceul Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu” din Roznov. Oamenii de la catedră au misiunea, aproape imposibilă, de alfabetiza elevi care au ajuns acolo cu media 3,35 sau, în cel mai bun caz, de a scoate din ei oameni pricepuți la practică. Elevul care a fost distribuit cu această medie a ajuns la specializarea Tehnician în prelucrarea lemnului.

În aproximativ o lună de zile, după Evaluarea Națională, elevii își vor putea calcula mediile de admitere și în funcție de acestea, poate că vor intui care le este rostul în viață. Până atunci, oferta educațională rămâne una destul de colorată și bogată pentru toți absolvenții de gimnaziale. Reamintim că anul acesta media de la Evaluarea Națională cântărește 75% din media de admitere la liceu.

Marian TEODOROF

Articolul precedentNemţeni onoraţi în SUA / Vasile Postolică, în cea mai importantă Enciclopedie Ştiinţifică
Articolul următorPentru repararea infrastructurii distruse / Apel la fondul de rezervă al Guvernului