0:00

Pensionarii, pe drumuri pentru rețetele compensate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la nivel național, Curtea de Conturi a depistat 3 milioane de pensionari, care ar fi primit rețete compensate cu 90%, în loc de 50%

Persoanele cu pensia sub 700 de lei nu vor mai avea acces la medicamentele compensate, decât dacă vor prezenta adeverința de venit de la Fisc. Decizia a fost luată după ce, la nivel național, Curtea de Conturi a depistat 3 milioane de pensionari, care ar fi primit rețete compensate cu 90%, în loc de 50%, cât li se cuvenea în mod normal. În traducere liberă, fiecare pensionar va trebui să se deplaseze la Administrația Națională de Administrare Fiscală, unde va cere să i se elibereze o adeverință prin care să i se ateste veniturile lunare încasate.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate consideră de cuviință ca diferența de 40 de procente să fie suportată din buzunarul medicilor care au prescris respectivele rețete. Asta în timp ce fiecare pacient este obligat, potrivit legislației în vigoare, să dea o declarație pe propria răspundere, în care să spună că nu are venituri care să depășească suma de 700 de lei. Mai mult decât atât, pe lângă obligativitatea depunerii acestei declarații, care i se anexează la dosar de către medicul de familie, pacientul trebuie să prezinte și cuponul de pensii.

Și cum medicilor le este imposibil să verifice situația fiscală a pacienților, întreaga responsabilitate ar cădea, se pare, pe umerii acestora din urmă, care ar trebui să fie sută la sută onești în ceea ce privește situația financiară proprie. Este greu de crezut, totuși, că un bătrân, și bolnav pe deasupra, s-ar preta să mintă cu bună știință, chiar dacă viața lui depinde în mare măsură de medicamentele prescrise în rețeta respectivă. Totul pare a fi, mai degrabă, o problemă de percepție, pe care ne-o explică președintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

„Unei persoane care avea o pensie de până în 700 de lei i se acorda compensare cu 90% a valorii rețetei. În momentul în care s-a indexat, fie și cu un leu, valoarea pensiei, normal că s-a depășit pragul, iar persoana în cauză nu se mai încadrează în prevederile legale”, punctează Radu Firăstrău.

Cât privește capitolul „venituri suplimentare”, acestea ar putea fi realizate cu foarte mare ușurință din vânzarea unei mașini – de exemplu. Lucru pe care pensionarul ar trebui, iarăși, să-l consemneze.

În ultimele două luni ale anului trecut, în urma auditului financiar efectuat la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț a fost imputată suma de 11 229,89 lei, reprezentând diferența de 40 de procente dintre nivelul maxim de compensare a medicamentelor și nivelul de 50%.

„Cea mai mare parte a acestei sume – 8 703,19 lei – a fost imputată medicilor de familie, ca urmare a faptului că nu aveau atașate, la fișele pacienților, declarațiile pe propria răspundere, date de către aceștia. De asemenea, și două farmacii au fost sancționate, fiindu-le imputată suma de 63,51 lei. Totodată, s-a recuperat suma de 2 463, 19 lei, plătiți direct de 7 pensionari la casieria CAS Neamț, deoarece s-a constatat că medicii au respectat prevederile legale, având declarațiile date de pacienți, pe propria răspundere, atașate la fișele acestora”, a conchis juristul Radu Firăstrău.

Alex SÎRBU

Articolul precedentMuzeul, spaţiu de meditare a trecutului
Articolul următorŞeful CJAS vrea să controleze pe toată lumea