microbuz

* persoanele defavorizate riscă să piardă acest beneficiu, pentru că statul are datorii la operatorii din domeniu

Pensionarii și categoriile sociale defavorizate riscă să rămână fără reducerea de 50%, sau, după caz, fără gratuitatea de care beneficiază în prezent la transporturi. Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunțat că intenționează să anuleze acest sprijin, din cauza datoriilor pe care Ministerul Transporturilor le are față de operatorii din domeniu.

Membrii FORT au înaintat, în repetate rânduri, solicitări către Ministerul Muncii, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor, în ceea ce privește plata arieratelor, însă nu au primit răspunsuri satisfăcatoare.

Mai mult, cele două ministere arată cu degetul în altă parte, respectiv la Ministerul de Finanțe. FORT a adresat tuturor celor trei ministere aceeași întrebare: „În cazul în care nu există buget pentru a efectua plata arieratelor în perioada următoare, vă rugăm să ne comunicați ce trebuie să facă transportatorii rutieri în ceea ce privește transportul categoriilor defavorizate?”. La această întrebare nimeni nu a venit cu vreun răspuns. Vinovat pentru întreaga situație pare a fi, de această dată, Ministerul Muncii, care, la începutul anului curent, a anulat, printr-o ordonanță, modificările aduse de Parlamentul României la ordonanța privind eliberarea, gestionarea și monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război și văduvelor de război. Ministerul Transporturilor precizează că, pe trimestrul III, există suma de 10 milioane de lei, care este, însă, blocată, și nu va putea fi utilizată decât dacă la rectificarea bugetului va fi aprobată deblocarea ei.

„Acum doi ani lucrurile s-au rezolvat”

Costel Munteanu, administratorul societății Patru Plus Trans, care efectuează transport de persoane atât în interiorul județului, cât și în țară, spune că se raliază deciziei celor de la FORT. Asta, chiar dacă măsura anulării reducerilor pentru pensionari și categoriile defavorizate ar însemna reducerea numărului de clienți.

Nu știu dacă până la urmă se va ajunge până aici, dar dacă acest lucru se va întâmpla, mă voi ralia deciziei Federației din care facem parte. Este adevărat, datoriile pe care Ministerul Transportului le are față de transportatori sunt foarte mari. O situație similară s-a petrecut și în urmă cu doi ani, dar până la urmă lucrurile s-au rezolvat, după o vreme, pentru că datoriile au fost plătite. La fel de adevărat este că, odată rămași fără aceste reduceri, este posibil ca numărul pensionarilor care apelează la serviciile noastre să scadă. Spre exemplu, noi avem foarte mulți pensionari care călătoresc spre Constanța”, a precizat Munteanu.

„Noi plătim taxe şi ne spun că nu sunt bani”

Pe de altă parte, administratorul firmei Conpastru, Sergiu Râpanu, spune că nu vede prea curând o rezolvare a problemei: „Eu sunt și vicepreședinte FORT în Neamț, iar din poziția pe care o ocup vă spun cu toată sinceritatea că sunt afectați toți cei care transportă pensionari și persoane cu handicap. Situația este cât se poate de gravă și nu știu când se va rezolva, pentru că nu sunt bani la buget. Toți ne spun că nu sunt bani, iar noi, în acest timp, plătim impozite și TVA. Statul n-a făcut nimic, are datorii vechi de un an sau chiar doi către unii transportatori”. Râpanu spune că singurul lucru care poate fi, deocamdată, făcut, este trimiterea de înscrisuri către minister, în speranța că fondurile vor fi deblocate. Mai mult decât atât, dacă situația persistă, transportatorii ar putea apela la proteste de stradă.

Am făcut demersuri către FORT București, iar aceștia le-au trimis mai departe către minister. Dacă nu se vor debloca fondurile necesare, s-ar putea să ajungem chiar să ieșim în stradă. Sperăm, totuși, că nu se va merge până aici”, a mai precizat Sergiu Râpanu.

Rămâne de văzut cum se vor derula evenimentele în perioada următoare. Un lucru însă este cert: pensionarii, persoanele cu handicap și veteranii de război rămân victime colaterale, într-un război al nervilor și al birocrației.

Alex SÎRBU

Articolul precedentPolitică pe din dos: Domnu moralist de la Noua Republică
Articolul următorConsilierul Nadina Simion – interdicție de a părăsi țara

1 COMENTARIU

  1. foarte bine .sunt foarte multi care circula cu fel de fel de legitimatii.jumatate din ei nu merita aceste faclitati.

Comments are closed.