nadina simion

În mai, lumea politică din Neamț primea lovitura că într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat apare numele consilierului județean Nadina Simion (PP-DD), o apropiată a lui Marius Crăciun, om de afaceri controversat, care a mai avut câteva confruntări cu legea, una din ele soldată chiar cu un popas mai îndelungat după gratii. Primul comunicat DNA vorbea despre 4 persoane cercetate și 3 firme. Din comunicat nu rezulta clar implicarea celor doi. Capul afacerii părea a fi Florin Irinel Varga, alături de alte trei persoane. Se vorbea despre operațiuni de comercializare de combustibil prin firmele ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, FOCUS PETROIL SRL și ROMEST ONE SPEDITION SRL.

Prima referire la Nadina Simion a apărut în mod oficial în data de 9 iulie, odată cu solicitarea procurorilor de a prelungi arestarea preventivă în cazul lui Florin Varga. Curtea de Apel Bacău a menținut măsura în cazul acestuia, dar a dispus, în cazul lui Cosmin Varga, înlocuirea arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara. Odată cu asta, decizia instanței stabilește și condițiile în care acesta să activeze în afara arestului:

”- să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; (…)

– să nu se apropie de coinculpaţii Crăciun Marius, Bârlădeanu Cosmin Dragoş, Nicula Constantin Claudiu, Stanciu Neculai, Cristea Eduard Vasile, Simion Nadina, Andrieş Mircea, Fichitiu Andrei Ştefan, Oancea Vasile, Nastasă Georgiana, Vânaga Constantin Petre şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect”.

S-o luăm pe rând.

La nivel doar de documente, fără a ști nimic din dosarul instrumentat de DNA, putem face legătura între consilierul județean și două dintre aceste firme. Nadina Simion a fost la un moment dat administrator al SC ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, unde a fost înlocuită de Georgiana Nastasă. O altă societate, ROMEST ONE SPEDITION, cu sediul în Piatra Neamț, str. Calistrat Hogaș nr. 39, o are acționar pe Nadina Simion, care, prin hotărârea 21/1.06.2012, se retrage și în societate rămân doi Stănești, Ionel și Dragoș, din Grajduri, jud. Iași.

La data de 31 mai 2013, în cazul lui Marius Crăciun (și al lui Andrei Fichitiu), ”Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor”.

Mandatul nu a putut fi pus în executare pentru că Marius Crăciun a dispărut și, din același moment, nu s-a mai știut nimic nici despre Nadina Simion. Au existat tot felul de presupuneri, că ar fi fost anunțați, că și-ar fi pregătit din timp fuga, în condițiile în care bănuiau deja că se va ajunge la cercetarea lor. DNA justifica măsura în felul următor:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău efectuează cercetări penale față de inculpații:

CRĂCIUN MARIUS, reprezentant al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

– inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat,

– două infracțiuni de evaziune fiscală,

– instigare la infracțiunea de evaziune fiscală și

– spălare de bani, (…)

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011-aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a inițiat și constituit un grup infracțional împreună cu inculpații Varga Florin-Irinel, Cristea Eduard-Vasile și alte persoane, grup la care au aderat inculpații Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu și Fichitiu Andrei Ștefan.

Grupul a fost constituit în vederea obținerii unor importante sume de bani prin derularea unor ample operațiuni de comercializare de combustibili, prin intermediul societăților comerciale Romspeed Downstream SRL/Romest One Spedition SRL și Focus Petroil SRL.

Concret, inculpatul Crăciun Marius, în calitate de administrator de fapt al societăților comerciale Romspeed Downstream SRL, Romest One Spedition SRL și Focus Petroil SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, operațiuni fictive sau a omis să evidențieze în actele contabile ori în alte documente legale operațiuni comerciale constând în restituirea unor sume de bani de către un furnizor din Bulgaria”.

Pe 18 iulie, ajunge în județ vestea că Marius Crăciun ar fi fost reținut undeva prin Franța. Două săptămâni mai târziu, aflăm că Nadina Simion a fost prezentată DNA-ului, unde a dat declarații și s-a dispus pentru ea interdicția de a părăsi țara pe timpul cercetărilor. Toată lumea așteaptă apariția în țară a lui Marius Crăciun.

Un alt personaj interesant cercetat în același dosar este Cosmin Dragoș Bârlădeanu. Despre el s-a scris în Mesagerul de Neamț un articol care remarca o stranie coincidență. Fostul comisar șef al Gărzii Financiare Neamț, Constantin Nistor, împreună cu doi colegi, a fost reținut pentru luare de mită, după un flagrant, exact cu o zi înainte de a depune mărturie împotriva lui Bărlădeanu și a celor care se aflau în spatele acestuia.

Ce i-a imputat Garda Financiară lui Bârlădeanu?

”În urma unor cercetări, se stabilea că firma Grup Prima Petrol SRL «a tranzacționat 254.306 de litri de motorină Euro4, în valoare de 841.307 lei RON. Pentru aceasta nu s-a achitat impozitul pe profit, taxa pe valoare adăugată și accize în valoare de 614.025 lei RON. Motorina a fost vândută către stații din Neamț, Vaslui, Bacău și București», declara presei la vremea respectivă Constantin Nistor. Firma, la vremea producerii prejudiciului, era condusă de… Cosmin Dragoș Bârlădeanu.

Firma Biami Trans, administrată de același Cosmin Dragoș Bârlădeanu, nu a achitat dări la stat în valoare de peste 22 miliarde lei vechi, aferente comerțului cu aproape un milion de litri de motorină pe care l-a practicat.

Firma Alekar SRL: un prejudiciu stabilit de comisari la 70 de miliarde lei vechi. Administrator, același Cosmin Dragoș Bârlădeanu.

Toate aceste firme, după cum observați, au câteva lucruri în comun: administratorul, neachitarea taxelor către stat, afacerile cu combustibili și modalitatea prin care Bârlădeanu s-a degrevat de obligații. Firmele au fost mutate la Dumbrava Roșie, au fost trecute pe numele unor amărâți, care au preluat tot, inclusiv datoriile. Totul, sub grija legilor permisive ale statului român, ce-l protejează pe administratorul care-i dă cu tifla, protejat de lege și de oamenii legii.”

Similitudinile dintre acest caz cercetat de Gardă și ancheta DNA sunt evidente. Ceea ce ne duce cu gândul la o anchetă mult mai amplă decât părea la prima vedere. Implicarea lui Bârlădeanu, a lui Varga (care a mai fost condamnat pentru acest tip de infracțiuni), toate duc spre un caz stufos, cu încrengături inclusiv la nivel politic, cu oameni care au acționat fiind aproape siguri că nimeni nu se va atinge de ei și că, chiar dacă sunt prinși, vor scăpa, ieftin dacă facem raportul dintre câștiguri și pedepse.

La modul în care sunt derulate afacerile de acest gen, se vorbește mult despre structura organizată de tip mafiot, care este protejată din cele mai înalte zone de decizie ale statului. Ancheta DNA poate să ne contrazică, dar, deocamdată însă, prezumția de nevinovăție este peste tot.

CRACIUN MARIUS

Episodul Nadina Simion la DNA a generat reacții

Farcasanu

* ”Nadina Simion a fost recomandată de doamna Monica Anton să fie trecută pe listele de consilieri județeni, după hotărârea Biroului Permanent Județean al Partidului, iar doamna Anton era președinte al PP-DD Piatra Neamț” – Mihai Fărcășanu, fost președinte PP-DD Neamț.

 grigoras

* ”N-am ce să vă spun, pe mine nu mă interesează viața personală a fiecăruia. Eu nu știu absolut nimic, decât ce am auzit. Mă așteptam să apară ceva pe la televizor” – Adrian Grigoraș, viceprimar de Piatra Neamț.

 Monica Anton

* ”Statutul PP-DD prevede că îi încetează calitatea de consilier dacă s-a pus în mișcare acțiunea penală sau dacă s-a luat măsura arestării preventive. Inclusiv legea administrației publice prevede același lucru. Deocamdată nu avem de unde să știm ce măsuri s-au luat. Am înțeles că ieri s-a făcut doar propunerea de reținere. Nu am propus-o eu. Nominal, fiecare candidat și-a propus candidatura. Eu am făcut doar o selecție a candidaților, iar Nadina Simion corespundea criteriilor, adică avea studii superioare, vârsta sub 35 de ani și mai avusese activitate politică, la tineretul conservator” – Monica Anton, fost viceprimar, fost președinte PP-DD Piatra Neamț.

 serban

* ”În primul rând, nu avem nimic oficial. Când vom avea ceva oficial, vom lua măsurile cuvenite. Oricum, dacă la următoarea ședință ordinară a Consiliului Județean Neamț va lipsi, își va pierde automat calitatea de consilier județean. În momentul în care vom avea un răspuns oficial de la DNA, în urma discuțiilor cu conducerea centrală a partidului, vom vedea ce decizie se va lua” – Ciprian Șerban, președinte PP-DD Neamț.

 arcan 01

* ”Sincer, nu știu despre ce este vorba. Nu cunosc speța și nu pot să comentez” – Emilia Arcan, vicepreședinte CJ Neamț.

 dan manoliu

* ”Și eu am aflat din presă. Nu cunosc cazul și nu pot să spun ce cred atât timp cât nu știu despre ce este vorba” – Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

 pintilie

* ”Am aflat întâmplător, de pe site-ul Mesagerul de Neamț. Dumneaei este colega noastră în Consiliul Județean. Dacă este adevărat că a făcut ilegalități și se dovedește acest lucru… nu ne face cinste. Nu știu ce greșeli a făcut și dacă a făcut. Este femeie și poate a fost dusă în eroare… Poate nu a făcut nimic intenționat. Oricum, noi trebuie să ne prevalăm de prezumția de nevinovăție. Dacă se dovedește că este vinovată, nu ne face cinste nouă, consilierilor județeni, și mai ales partidului din care face parte” – Mircea Pintilie, consilier județean PDL.

Valentin BĂLĂNESCU

Irina CĂLIN

Articolul precedentPensionarii, fără gratuitate la transport?
Articolul următorParada ansamblurilor de la Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

4 COMENTARII

 1. ca sa clarificam putin situatia pt ca domnii ziaristii nu o spun:
  -Nadina Simion este concubina lui Marius Craciun, toata lumea o stie,
  -Nastasa Georgiana este sora lui Barladeanu asociatii lui Craciun si sotia sefului de post politie de la Dumbrava Rosie,
  -totodata Nadina Simion si Marius Craciun sunt nasii “domnului” Ciprian Serban,
  -monicuta anton e avocat lor, cea care e “scutul” impotriva legii.
  Cu alte cuvinte toti sunt pe aceeasi treaba, prostia e a celor care le-au dat votul!

 2. Colegii de la C.J.,politicienii in general,usturoi( de la M.Craciun) nu au mancat,si gura nu le miroase. Toti folosesc ,,prezumtia de nevinovatie,,ca sa se fofileze de raspundere(vorbesc de raspunderea morala)

 3. Interlopii conduc politica nemteana!Fratii Craciun sunt in spatele PP-DD prin Monica Anton si Ciprian Serban zis “Suculet”.Clanurile interlope din Roman (Solomon, Puravu,etc) il controleaza pe Dorinel Ursarescu, presedinte PNL Neamt.Prefectul judetului ,George Lazar, a reprezentat in instanta clanul Tita.Alti interlopi, grupati in jurul fostului deputat Rogin (si el bun prieten cu Marius Craciun) au pus mana pe organizatia PNL Piatra -Neamt si pe senatorul Tapu.Ionel Arsene ,presedinte PSD, e exponentul unorgrupari din Targu Neamt care l-au promovat ca subprefect pe unul Angheluta.Pinalti are ca om de incredere pe un mafiot evazionist pe nume Decebal Draghia.Institutiile dorm sau sunt “adormite”!

 4. Chiar fratilor, pentru ce ati votat asemenea oameni ?! Ca sa-si rotunjeasca averile ? Poate pentru alegerile viitoare veti fi mai atenti !

Comments are closed.