Ca în fiecare an, de ziua „Schimbării la Faţă”, sute de pelerini, dar şi simpli turişti care nu s-au dus la Dochia pentru slujbă, ci pentru piramidă, au urcat pe masivul Ceahlău. Tot ca în fiecare an, salvamontiştii s-au pregătit pentru „ziua cea mai lungă”, nu doar cu echipele de permanenţă, ci şi cu voluntarii aflaţi în pregătire. Conform aşteptărilor, n-au lipsit din peisaj oamenii care şi-au cărat bagajul în trolere pe potecile muntelui, femeile în vârstă îmbrăcate în fuste lungi – numai „bune” pentru ascensiune, şi încălţate în papuci de plastic.
„Mulţi au urcat noaptea începând de pe la ora 1″, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.
„Telefonul Bazei Durău a sunat de multe ori, majoritatea apelanţilor solicitând confirmări că se află pe drumul cel bun. Muntele a fost împărţit în trei zone de operaţiuni , nimeni nu a avut liber şi s-a apelat la voluntarii care sunt în pregătire şi au avut derogare să participe la eventualele operaţiuni de salvare”.
În prima parte a zilei n-au fost niciun fel de evenimente, însă începând de la ora 14,30 până noaptea târziu, telefoanele din dispeceratul Serviciului Salvamont Neamţ au sunat continuu.
Primul caz anunţat a fost destul de grav: o femeie de 39 de ani din Bacău, care a căzut şi şi-a fracturat un picior, în timp ce se afla în zona stâncii „La pălărie” . La intervenţie a plecat echipa din Baza Dochia, care a mai avut o misiune pe drum, după ce-a observat un grup de vreo 20 de persoane, care o luase spre Duruitoarea pe un versant stâncos, care se termină brusc. Salvamontiştii i-au redirecţionat spre calea cea bună şi apoi s-au dus spre femeia cu piciorul rupt, pe care au coborât-o până la ambulanţă.
La ora 15.08 a fost anunţat un alt caz: o femeie de 55 de ani din Iaşi suferise un traumatism la picior şi nu mai putea să se deplaseze. I s-a acordat primul ajutor, dar a trebuit să aştepte două ore până să fie transportată la baza muntelui. Trei ore mai târziu, salvamontiştii au fost chemaţi, cu disperare, pe versantul nordic al muntelui unde o bătrână de 74 de ani, tot din Iaşi, se afla în stare de epuizare avansată şi nu mai putea să mişte nici măcar un deget.
„A intervenit echipa din Durău cu oxigen, imobilizare pe targă şi transport, iar după nici jumătate de oră, sora doamnei în cauză, în vârstă de 60 de ani, a acuzat exact aceleaşi simptome, în apropierea cabanei Fântânele”, a precizat Raul Papalicef.
„Ultima intervenţie a fost la ora 21.30, când echipa care se retragea din Duruitoarea a găsit şi îndrumat 5 tineri rătăciţi de la traseu, care în lipsa semnalului de telefonie mobilă, încercau degeaba să sune la 112”.
Dincolo de incidente şi accidente, cele câteva sute de turişti care şi-au petrecut ziua pe Ceahlău au avut parte de vreme bună, cu temperaturi în jur de 20 de grade, fără ploi, vânt şi furtuni. Şi astăzi, 7 august, sunt încă foarte mulţi oameni în masiv, dar până la orele prânzului n-au fost semnale niciun fel de probleme. (Cristina MIRCEA)