inchisoarePersoanele condamnate penal, care se sustrag executării pedepsei, vor fi acuzate de comiterea infracțiunii de evadare, ceea ce presupune majorarea pedepsei inițiale cu 6 luni până la 3 ani. Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat obiecție de neconstituționalitate pentru aceste prevederi. Recent, Curtea Constituțională a României a decis că modificările aduse Codului penal în ce privește majorarea pedepselor pentru condamnații fugari sunt constituționale. Cu unanimitate de voturi CCR a respins ca neîntemeiată obiecția instanței supreme.

În esență, Curtea a reținut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei. Totodată, prevederile art. II din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivității, întrucât reglementează în domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrării sale în vigoare”, se arată în motivarea Curții Constituționale.

Decizia CCR a fost salutată de ministrul Justiției, Alina Gorghiu printr-o postare pe Facebook: „Veste bună pentru statul român, veste proastă pentru fugari! Legea prin care fugarii vor fi pedepsiți și pentru evadare este constituțională! Adică la pedeapsa pe care o au se va adăuga și pedeapsa pentru evadare, anume între 6 luni și 3 ani. A fost soluția propusă de Ministerul Justiției și adoptată de Parlament. Statul român trebuie să aibă pârghii sănătoase pentru a combate fenomenul fugarilor. Vom continua lupta împotriva acestui flagel”.

Cel mai cunoscut nemțean care ar putea fi „beneficiarul” prevederilor este fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Statul român a făcut numeroase demersuri pentru a-l aduce în țară după ce înainte de pronunțarea unei sentințe în dosarul în care fusese judecat pentru fapte de corupție a plecat din țară. Condamnarea de 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență l-a găsit pe Arsene în Italia, la Bari (amănunte aici, aici și aici).

(G. S.)

Articolul precedentPagube de peste 1 milion de lei cauzate de furtuni
Articolul următorScădere majoră a infracțiunilor silvice
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.