0:00

De o vreme încoace, pompierii de la ISU Neamţ s-au apucat de făcut exerciţii pe la mănăstiri. Au, desigur, o mulţime de argumente începând cu faptul că incendiile care izbucnesc la lăcaşurile de cult sunt relativ frecvente şi terminând cu un lucru care-i îngrijorează: majoritatea clopotniţelor au bolta atât de joasă încât autospecialele de intervenţie nu pot ajunge în curtea interioară. Şi atunci trebuie găsite soluţii. S-a făcut o simulare la Mănăstirea Neamţ (monument istoric) şi încă una la Mănăstirea Bistriţa – alt monument istoric, unde scenariul a inclus incendii de acoperiş şi persoane rămase captive în diverse locuri înalte (etaj, clopotniţă etc.). Nimic rău până aici, însă – din dorinţa de a mima o intervenţie cât mai apropiată de o situaţie reală, militarii au dat cu apă (bine că n-au pus şi foc), cu presiune, direct pe faţade, ca să vadă dacă jetul ajunge până la acoperiş. Or, a spăla pereţii unui monument – clădiri pentru care grija autorităţilor şi a instituţiilor din domeniu oricum este la cote de avarie – nu pare deloc o misiune “nobilă”, aşa cum se anunţă scopul exerciţiilor ISU Neamţ.

“Scopul nostru este de a ne antrena pentru a salva vieţi, lucru mult mai nobil decât micile pagube pe care putem să le producem stricând un perete”, ne-a declarat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. “La sfârşit am făcut câteva demonstraţii de acordare a primului ajutor pentru călugări şi le-am adresat nişte recomandări. Cât despre intervenţia în sine, neavând cum să intrăm cu autospeciala în incintă, a trebuit să alimentăm de la hidraţi şi dintr-un pârâu şi am vrut să vedem dacă apa ajunge până la acoperiş. Şi a ajuns, dar a mai curs şi pe pe pereţi, e adevărat, însă un perete se poate repara”.

Din punctul de vedere al subocmisarului Vitalie Josanu, ofiţerul de poliţie responsabil cu protejarea patrimoniului cultural al judeţului Neamţ, lucrurile stau altfel, mai ales că trebuie un morman de hârtii şi câţiva specialişti atestaţi ca să repare un perete de monument, însă nu e nevoie decât de nişte apă cu presiune ca să-l strici: “Oare chiar nu găseau un loc mai potrivit în afară de Mănăstirea Bistriţa, trebuia musai să fie un monument istoric? Nu cred că Direcţia pentru Cultură ori Ministerul Culturii le-ar fi dat acordul. Ştim cu toţii ce probleme creează umezeala excesivă monumentelor istorice. Este dezamăgitor ce se întâmplă, mai ales că ştiu că dl. col. Niţică chiar este un om ataşat de patrimoniul cultural, pentru că am avut unele activităţi comune în acest domeniu”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentConsiliul Județean în căutarea unui președinte
Articolul următorCSU CRAIOVA – CEAHLĂUL 2-0 (1-0) / CEAHLĂUL STĂ LINIȘTITĂ ÎN ZONA RETROGRADĂRII