0:00

După eșecul din ședința ordinară a Consiliului Județean, când nu a fost acceptat pe ordinea de zi proiectul privind delegarea atribuțiilor președintelui către unul dintre vicepreședinți, procedura se reia astăzi, de la ora 10, într-o ședință extraordinară, cu câteva puncte pe ordinea de zi anunțate și cu câteva care s-au copt pe ultima sută de metri.

Încercarea PSD-ului de a prelua consiliul în forță nu a reușit, fiindcă UNPR nu a votat alături de alianța PSD-PP-DD. Dacă ar fi reușit, atunci Dan Manoliu ar fi fost vicepreședinte cu atribuții de președinte, doamna Emilia Arcan ar fi rămas doar vicepreședinte, iar dintre consilieri ar fi fost promovat unul gen Miron Radu Tudorel, care să primească atribuții de cel de-al doilea vice. Evident că imediat după ședință au urmat telefoane via București și retur, cu puncte de reper fixe Liviu Dragnea și Gabriel Oprea.

Din acest punct au început negocierile și se pare că de data aceasta s-a ajuns la o înțelegere. Orgoliul lui Gabriel Oprea, de a păstra singurul județ UNPR măcar până la alegeri, interesul lui Liviu Dragnea de a evita alte scandaluri, dorința lui Ionel Arsene de a-și pregăti cât mai liniștit candidatura pentru alegerile județene, toate par să ducă spre o soluție negociată, în care UNPR va avea președinția interimară, iar PSD posturile de vicepreședinte. Cât va ține această înțelegere rămâne de văzut, dar este greu de crezut că se va merge în această formulă și la alegerile locale la termen. Până atunci nu se știe ce PSD vom mai avea la București, ce PSD vom mai avea la Neamț, cine va conduce acolo și, mai ales, dacă nu cumva UNPR-ul va fi în alt eșichier politic.

Pentru ca toate înțelegerile negociate să poată prinde viață, trebuie ca unul dintre vicepreședinți să fie schimbat, apoi ales un om de pe lista UNPR, probabil președintele formațiunii, dl. Constantin Iacoban, apoi readus vice pe post, dacă nu cumva o altă înțelegere va duce la propulsarea unui alt vicepreședinte!

Un alt punct de interes este rezolvarea cazului Vasile Pruteanu, care, din motive care țin de ANI și hotărâri definitive și irevocabile ale instanței, ar trebui să elibereze locul de consilier județean în favoarea următorului din lista USL. Asta rămâne de văzut dacă se va concretiza într-o inițiativă în ședința de azi. Dacă nu, rămâne pe data viitoare.

Restul proiectelor nu sunt decât de umplutură, scopul principal fiind rezolvarea vidului de putere.

Pentru viitor, e interesant de urmărit dacă vor mai exista cele 4 posturi de consilieri personali ai președintelui. Dacă da, probabil că vom avea în față nume interesante de la PSD, puse acolo ca să supravegheze loialitatea noului președinte. Sau poate că dl. Dan Vasile Constantin își va menține cu fermitate puntul de vedere și va insista să fie desființate posturile respective și în noua conjuctură. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentAlba neagra cu reduceri
Articolul următorPe principiul “un perete se repară”, Pompierii “fac duş” monumentelor istorice