29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război, va fi sărbătorită la Piatra Neamţ printr-un ceremonial în cadrul căruia punctul central va fi premierea a patru veterani de război care anul trecut şi anul acesta au împlinit sau împlinesc un veac de existenţă. Vor fi depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Piatra-Neamţ, potrivit tradiţiei şi vor fi oferite diplome şi 20 de coşuri de Paşte unor veterani în semn de recunoştinţă din partea municipalităţii.

Pentru organizarea întregii festivităţi, primăria pietreană va aloca 7.100 de lei din bugetul local, proiectul de hotărâre urmând să fie aprobat în şedinţa de joi, 22 aprilie.

Ziua de 29 Aprilie marchează data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. Astfel, statutul de veteran de război le asigura participanţilor la Războiul de Independenţă mijloace pentru un trai decent şi o serie de facilităţi, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

Angela Croitoru

Articolul precedentAdministratorii cluburilor Jazz Caffe și Chaplin’s au fost arestați
Articolul următor„Perceptor” de taxe de protecţie urmărit naţional, prins la Piatra-Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.