tribunal-neamt-02Dragoș George Ghidibacă, patronul care a administrat firmele Bavaria Bus și Euro Viaggi SRL, a fost achitat de Tribunalul Neamț pentru două infracțiuni de spălare de bani, dar condamnat pentru evaziune fiscală. Judecătorii au decis ca omul de afaceri să fie condamnat la 2 ani și 3 luni cu executare, plus 2 ani de pedeapsă complementară (interzicerea unor drepturi civile). Partea cea mai dureroasă, însă, este în partea a doua a deciziei instanţei: 50.000 de lei amendă penală pentru Bavaria Bus, 50.000 de lei amendă penală pentru Euro Viaggi, interdicţia de a intra în procedura de dizolvare pentru ambele societăţi şi plata a 542.418 lei către ANAF.

Ambele firme administrate de Dragoş George Ghidibacă au avut ascensiuni fulminante în perioada  2012- 2013, deşi figurau ori cu un singur angajat, ori fără angajaţi. În 2014, de exemplu, Bavaria Bus, specializată în reparaţii auto, a avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei şi un profit de 2,4 milioane.Dar a cerut intrarea în insolvenţă, pentru că şi datoriile erau foarte mari. În acelaşi an, Euro Viaggi  avea o cifră de afaceri de 18 milioane de lei, însă anul următor cifra de afaceri a scăzut la 11 milioane.

Oricum ar fi, patronul poate fi mulţumit că a scăpat cu o condamnare cu suspendare. Dar are de dat un “sac” de bani la stat. Însă nu va putea răsufla uşurat decât atunci când sentinţa va fi definitivă. Şi atunci – cu mare atenţie, pentru că dacă vreme de 3 ani, cât este termenul de încercare, mai comite vreo infracţiune, pedeapsa devine cu executare.

C.M.