0:00

Patriotism cu burta goală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unic LPS Piatra Neamț a debutat cu dreptul în sezonul 2013-2014, după ce a învins cu 3-0 în deplasare, pe Rapid București, în manșa tur a Cupei României la volei feminin. Criza financiară este, însă, cea care va influența performanțele echipei, nevoite să se prezinte la puține jocuri de verificare în vara care a trecut și să înceapă sezonul cu numai 8 jucătoare valide. La capitolul tehnicieni noi, a surprins pe mulți numirea antrenorului Ionuț Harbuz, care, animat de patriotismul local, poate lupta pentru palmaresul propriu și al echipei.

Victorie de moral în Capitală

Adversarul Unicului a fost unul modest, pentru că Rapid a promovat anul acesta în prima ligă, însă pietrencele au avut parte de o tragere la sorți favorabilă, având un adversar facil și în optimi: Tomis Constanța. ”Am început noul sezon după 5 luni de pauză și o lună de pregătire. Am debutat în Cupa României cu Rapid și o coincidență a făcut ca fotbalul și voleiul feminin să aibă același adversar. Echipa noastră s-a autodepășit în Cupa României. Noi nu am avut posibilitatea să mergem cu o zi înainte, ci în ziua meciului”, a declarat directorul Vasile Ouatu.  Ouatu se va baza în acest sezon pe unitatea de grup, un grup mic, dar strâns unit în jurul experimentatelor Mastahac și Chivorchian, dublate de seriozitatea unor tinere precum Curcă sau Marin Iliescu, ce n-au făcut niciodată rabat de la efort. ”În prezent lucrăm la unitatea echipei, pentru că așa au fost obținute rezultatele. Dacă scrie Unic pe firmă, așa trebuie să scrie și în sufletul jucătoarelor”, este de părere Vasile Ouatu.

Lorena Ciocian – noul playmaker

După plecarea Florinei Chirilov, căpitanul de echipă al formației pietrene, Lorena Ciocian a fost transferată la formația pietreană, pe postul de coordonator de joc, unul sensibil în orice formație. Decizia nu a fost luată la întâmplare, în condițiile crizei de coordonatoare de joc, care există în România. Toate pretendentele la titlu au transferat coordonatoare de joc din străinătate, Unicul fiind una din puținele echipe din prima ligă care a optat pentru o jucătoare de perspectivă din România, acesta fiind un atu și pentru echipa națională. ”Este o jucătoare foarte talentată, care prin capacitatea ei intelectuală poate să joace la punct, mai puțin pentru impresia artistică și mai mult să pună în valoare fiecare jucătoare, pentru că asta ne interesează, rezultatul. Ea nu are experiență, are mult de învățat, trebuie să treacă timp, dar are talie și trebuie să o orientăm să devină o jucătoare care să capete rapid experință, pentru eficiența echipei”, o caracterizează Vasile Ouatu pe Lorena Ciocian, în vârstă de numai 20 de ani. Directorul Unicului nu are, însă, un înlocuitor. ”Nu poți să recuperezi pregătirea după 5 luni de pauză. Mai multe amicale ar fi omogenizat lotul. În Moldova nu am prea avut advresare, în afară de Penicilina Iași. Cu mare greutate am mai jucat cu Bacăul, dar Știința joacă la alt nivel, cu turnee foarte puternice prin Serbia și prin Europa, pentru că se pregătesc de Champions League. Ne chinuim să mai prindem un adversar, nu mai contează valoarea, pentru omogenizarea echipei. Jocurile din Cupa României ne vor fi folositoare pentru că sunt meciuri oficiale și vom juca în condiții de meciuri oficiale, pe care va trebui să le câștigăm”, descrie situația Vasile Ouatu.

Accent pe patriotismul local

Oficialul grupării pietrene  a oferit și o explicație în privința cooptării în staff-ul tehnic a lui Ionuț Harbuz. ”Obiectivul nostru în Cupă este să ajungem în finală. Lotul nostru nu va rămâne cu 8 jucătoare. Sperăm să mai aducem 3-4 jucătoare de la Știința Bacău din cele care nu vor prinde lotul lărgit de 15 jucătoare, pentru că în campionat vrem să ne clasăm între primele 5 echipe. Jucătoarele sunt foarte conștiente că trebuie să ne pregătim pentru a reprezenta orașul așa cum se cuvine. De fapt, în concepția mea, este ideea că trebuie să avem cât mai multe jucătoare localnice în lot, plus antrenorii. Patriotismul local este foarte puternic și noi avem această posibilitate, pentru că orașul este unul voleibalistic, de 40-50 de ani. Avem posibilitatea să luăm antrenori localnici, dintre jucătorii care renunță la activitatea sportivă”, a conchis Vasile Ouatu.                 

Au venit:
Laura-Rodica Mastahac (02.06.1980, 1,76 m, libero, de la CS Volei Alba-Blaj), Ana-Maria Hambele (21.01.1988, 1,81 m, extremă, CSM Târgovişte), Lorena-Raisa Ciocian (16.09.1993, 1,88 m, coordonatoare, CSU Medicina Târgu Mureş) și Ionuţ Harbuz (antrenor).

Au rămas din campionatul trecut: Angelica Harbuz-Chivorchian (universal), Raluca Purice (universal sau extremă), Liliana Curcă (centru), Andreea Marin-Iliescu (centru), Andreea Munteanu (extremă sau libero), Mihaela Voivod (antrenor secund)

Au plecat: Florina Chirilov (coordonatoare, SCMU Craiova), Roxana Lupu (centru sau universal, revenită la Volei Alba-Blaj după împrumut), Liana Smărăndache (centru, revenită la Dinamo Romprest Bucureşti după împrumut), Raluca Pichiu (centru), Adina Stanciu (extremă sau universal, Volei Alba-Blaj), Cristina Zanfir (extremă sau universal, CSM Târgovişte), Ecaterina Ghiţă (extremă sau libero), Mihaela Albu (libero, Ştiinţa Bacău), Daniel Banu (antrenor principal).

Patriotism cu burta goală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentGeneralul Nicolae Dăscălescu – 44 de ani de la moarte
Articolul următorLucrări întârziate la Stația de Sortare și Transfer de la Cordun