pietricica turism

culita tarata 03

Președintele Culiță Tărâță este supărat foc pe managerii de proiect și pe constructori, pentru că lucrările de la stația de Sortare și Transfer de la Cordun, componentă a proiectului ”Sistemul Managementului Integrat al Deșeurilor în județul Neamț”, sunt foarte întârziate. Deși stația care va deservi municipiul Roman și 26 de comune din proximitate ar fi trebuit să fie gata, conform planului, până pe 17 octombrie, lucrările nu s-au făcut nici măcar pe jumătate. Președintele Consiliului Județean a promis tuturor celor implicați în proiect că, în fiecare sâmbătă dimineață, va merge, împreună cu angajații de la Direcția Tehnică și de la UIP din cadrul CJ, la Cordun, la depozitul ecologic de la Girov, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

”În fiecare sâmbătă dimineață, la ora 7, voi face un comandament și mergem la Cordun, și mai apoi la Girov. Importanța finalizării acestor depozite este deosebită, pentru că există obligativitatea să se închidă depozitele neconforme, iar închiderea acestor depozite neconforme depinde de finalizarea celor de la Cordun și Girov. La Girov se stă mai bine cu lucrările, sunt în termen. Eu nu înțeleg de ce dincolo nu se întâmplă același lucru. CJ-ul a dat și banii, nu avem de plătit nicio firmă. Cei 20% s-au dat din vreme, plăți în avans nu se pot face. Înseamnă că firmele respective nu au nevoie de bani. Ca să nu mai fie discuții, în frunte cu președintele Consiliului Județean, în fiecare săptămână, vom face un comandament, care va merge la Cordun și Girov, comandament format din cei de la Direcția Tehnică, de la implementarea proiectelor și constructorii. Până astăzi cel târziu se va face un plan de recuperare al lucrărilor și se va stabili persoana care va răspunde, precum și măsurile concrete care trebuie luate. Cine e vinovat să răspundă pentru nerealizarea acestor deziderate. Am auzit ba că nu e bun proiectul, ba că sunt nu știu ce țevi… motive sunt, dar hai să găsim și soluții. Știam că la Cordun sunt probleme dar nici chiar așa. Dacă proiectul nu este bun, cine se face vinovat? Constructorul, pentru că proiectantul este al constructorului. I-am atenționat și pe cei de la TLSIT și pe cei de la Moldocor. Eu mă bucur că sunt constructori de la noi din județ, cu aceeași măsură îi și apreciez dar îi și critic. Dacă nu căutăm alt manager de proiect. Nu spun lucrurile astea din răutate, ci din principialitate. Păi ce facem mă duc cu gunoiul în alt județ?”, a declarat Culiță Tărâță.

Potrivit proiectului, stația de Sortare și Transfer de la Cordun ar fi trebuit recepționată pe data de 17 octombrie. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt slabe pentru că, după părerea Liderului de Echipă Asistență Tehnică Proiect, dacă mai vine și sezonul rece, lucrările vor fi întârziate până în primăvara anului 2014.

Irina CĂLIN