Ținutul Zimbului a primit certificarea ca destinație ecoturistică din partea Autorității Naționale pentru Turism. Săptămâna aceasta, primăriile care fac parte din Ținutul Zimbrului au primit vizita comisiei de evaluare, din care fac parte reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Asociaţiei de Ecoturism din România și Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism. Dacă marți, 20 septembrie, comisia s-a întâlnit cu administrația locală din comuna Vânători-Neamț, miercuri, 21 septembrie, a venit rândul orașului Târgu Neamț să aibă întâlnirea cu membrii comisiei. Musafirii au fost întâmpinați de primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei și city-managerul Geanina Fedeleș, în sala de ședințe a primăriei.

Evaluarea a însemnat, de fapt, verificarea pe baza unor criterii riguros concepute, astfel încât să fie cert că zonele care se califică la acest statut îndeplinesc condițiile ”pentru practicarea unui turism/ ecoturism sustenabil și profesionist realizat”. Parteneriatul este format din Parcul Natural Vânători-Neamt, orașul Târgu Neamț, comunele Vânători-Neamț, Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, APDTN Valea Ozanei și Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț. Unitatea de management a destinației este Asociația Ținutul Zimbrului.

Pentru noi, toți cei din parteneriat, această certificare este o mare realizare și un pas foarte important în dezvoltarea și promovarea zonei la nivel național și internațional. Felicit Parcul Natural Vânători-Neamț pentru determinarea și consecvența de care a dat dovadă în obținerea acestui statut și urez cât mai multe astfel de realizări. Este un moment care trebuie să ne responsabilizeze pe toți, în a pune în valoare tot ce avem mai bun și mai frumos. După ani de muncă în promovarea turistică a zonei, toți cei implicați în acest proces meritau să li se spună că sunt și buni și frumoși”, a declarat Geanina Fedeleș, președintele Asociației Ținutul Zimbrului.

Și Maria Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamț, s-a arătat bucuroasă de veste: ”Este rezultatul unei munci de echipă depusă de oameni care s-au dedicat promovării Ținutului Zimbrului. Pentru comuna Vânători, este o mare realizare, dacă ținem cont de faptul că se pot accesa mai ușor fonduri europene”.

Primele două destinații ecoturistice din România au fost certificate în 2014: Zărneşti – Piatra Craiului şi Creasta Cocoşului- Mara – Cosău. Acum, după Țara Hațegului, Ținutul Zimbrului este a patra destinație ecoturistică care a din țară, cu patalama din partea Autorității Naționale pentru Turism.

 

C.T. STURZU

Articolul precedentConcursul „Juvenes Translatores” – Ediția a X-a. Câștigătorii vor călători gratuit la Bruxelles
Articolul următorSăbăoani: un bărbat și-a dat foc la casă și s-a spânzurat în pod
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.