Cristian Topescu a sosit in vizita la Piatra Neamt

Binecunoscutul om de sport, Cristian Țopescu, este invitatul clubului de fotbal Ceahlăul, la aniversarea celor 20 de ani de la prima promovare a formației pietrene în Liga I. El a fost asociat cu norocul naționalei de fotbal a României la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din SUA. A decis să nu mai comenteze partide de fotbal, din cauza unei tragedii: columbianul Escobar a fost împușcat de un suporter fanatic. Miercuri seară, de la ora 19.30, Cristian Țopescu își va relua postul de comentator sportiv pentru un meci demonstrativ, care va precede prezentarea lotului Ceahlăului pentru sezonul 2013-2014 al Ligii I.

Cronica unui meci inedit

Cristin Țopescu a electrizat o țară întreagă la Jocurile Olimpice de la Montreal, atunci când anunța notele de 10 ale Nadiei Comăneci sau la meciurile naționalei României de la mondialul american, acolo unde țara noastră s-a clasat pe locul 5. Astăzi, în semn de prețuire pentru întreaga activitate, a fost invitat să comenteze pe Stadionul Municipal din Piatra Neamț meciul demonstrativ dintre Ceahlăul, generația 1999, care va da piept cu selecționata fostelor glorii nemțene și politicieni. ”Îi avertizez pe spectatori, că vor vedea un meci demonstrativ între jucătorii Ceahlăului, care în anul 1999 nu pierdeau în fața Juventusului și altă echipă formată din fostele glorii ale Ceahlăului și politicienii din Piatra Neamț. Am flat că politicienii vor fi vioara întâi. De exemplu, domnul Culiță Tărâță va face cuplu în atac cu domnul Gheorghe Ștefan. Vor fi vârfurile politicienilor. Vă dați seama ce pase vor face între dumnealor! Schimbările se vor efectua ca la hochei, din trei în trei minute, pentru că de la o anumită vârstă apare oboseala și n-ar fi de dorit ca de pe teren, unii fotbaliști să fie transferați la cimitirul din apropiere”, glumește îndrăgitul comentator sportiv. Deși anii au trecut, Cristian Țopescu a rămas omul de sport foarte bine documentat, atunci când este convocat pentru o anumită acțiune, cum este cea care se va desfășura miercuri pe arena nemțeană. Știe multe despre istoria fotbalului pietrean și despre Gheorghe Ștefan. Lui Cristian Țopescu nu-i sunt străine prestațiile lui Pinalti din poarta reprezentativei școlii, de pe vremea când era elev. Numai că miercuri, primarul municipiului Piatra Neamț va activa în atac. ”Domnul Ștefan nu-și va relua locul din poartă din anii când era elev, pentru că are concurență pe acel post și are de apărat onoarea tatălui său, Valai Ștefan, care a fost o legendă a Ceahlăului, poreclit Prințul, pentru eleganța cu care pasa și pentru felul cum se comporta în afara stadionului. Pe urmă, dacă va juca în atac, se prea poate să obțină un… pinalti în careul advers”, garantează Cristian Țopescu.

Arbitru incoruptibil

Pentru că este vorba de un meci special, în care o simplă împingere în careu poate fi intepretată tendențios, organizatorii au apelat la un arbitru pe măsura evenimentului sportiv. ”Arbitrul meciului va fi Adrian Porumboiu, cunoscut drept un arbitru incoruptibil, care pe vremea dictaturii ceaușiste era unul din puținii arbitrii ce ținea în frâu meciurile dintre Steaua și Dinamo, care mai tot timpul erau pigmentate cu încăierări între jucători”, povestește Cristian Țopescu. Recent, Adrian Porumboiu a anunțat că se retrage din conducerea echipei de fotbal FC Vaslui. UEFA i-a impus să aleagă între a fi patron de club şi observator de arbitri la meciuri internaţionale. Pentru a nu pierde cea de-a doua calitate, Adrian Porumboiu a fost nevoit să se retragă din acte şi să raporteze public despărţirea de club, astfel că este posibil să conducă gruparea vasluiană doar “din umbră”.

Parlamentarul Țopescu

Cristian Țopescu spune că a încercat să schimbe ceva atâta timp cât a activat în Parlamentul României. Recunoaște că nu toate inițiativele au fost încununate de succes. Spre deosebire de mulți oameni politici, Cristian Țopescu a păstrat fair-play-ul din sport. Franchețea și onoarea sunt valori pe care mulți le citesc în dicționare. Pentru Cristian Țopescu, însă, e un mod de viață. Am activat 4 ani în Parlamentul României și nu am reușit să schimb nimic în bine. Am avut câteva inițiative legislative legate de sport, unele reușite, altele mai puțin reușite și nu m-am pretins un om politic, ci un om de sport. Am luat cuvântul în plenul Senatului, cerând ca măcar o dată pe săptămână să nu folosim lifturile, iar acestea să intre în revizie. Un coleg mi-a spus că această idee este neconstituțională și că suferă de inimă. Pe urmă, am inițiat un cros în jurul Parlamentului, intitulat BURTA JOS! Din 400 de parlamentari invitați au venit 40, iar din aceștia au alergat vreo 20. Restul au alergat către chioșcurile din împrejurimi unde se dădea bere”, povestește Cristian Țopescu. Apoi s-a întrebat retoric: ”Sunt curios câte dintre oficialitățile din Piatra Neamț vor cumpăra bilet de intrare miercuri, pentru festivitatea organizată de clubul Ceahlăul și câte vor dori să fie invitate?”. Maestrul presei sportive românești a povestit și întâmplarea care a stat la baza formulării întrebării: ”Eu am fost martor la un club belgian, Anderlecht, unde președintele Vanden Stock a intrat la un meci cu bilet plătit, pe arena unde era patron. Am întrebat mirat de ce domnul președinte cumpără bilet și mi s-a răspuns că achiziționarea biletului e prima dovadă de suținere a formației”.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentAleşii preferă concediile după sobă
Articolul următorAfacerea ”Mărul” la Consiliul Județean