reclama autocenter

Dan Gavril antrenorul nationalei

Voleiul masculin trece printr-o perioadă de schimb de generații, iar acest aspect nu ocolește nici naționala României, pe banca căreia se află profesorul Dan Gavril. Toate echipele de club din Divizia A1 se află în perioada de acumulări înaintea începerii noului sezon, participă la turnee și încearcă să găsească soluții pentru a aborda campionatul și a-și realiza obiectivele. O parte dintre jucători se vor prezenta la acţiunea echipei naţionale, programată la Piatra Neamţ, începând de sâmbătă, pentru a pregăti meciurile din preliminariile Campionatului Mondial. Din lot fac parte doi jucători de la VCM Piatra Neamț, Vițelaru și Rareș Gavril, dar și mulți jucători care ani de-a rândul au făcut parte din echipa pietreană: Dascălu, Moisa, Gheorghiță, Mihalcea, sau Ciortea. Este, dacă vreți, un ”pariu” cu voleiul, lansat de profesorul Gavril, tehnicianul echipei naționale mizând pe dorința de afirmare a jucătorilor din campionatul intern, care nu au ce pierde. Dimpotrivă!

Două săptămâni de pregătire

Reunirea tricolorilor este prevăzută pentru sâmbătă, 14 septembrie, iar selecţionerul Dan Gavril a convocat 15 jucători. Doi dintre ei sunt de la VCM Piatra Neamț: Vițelaru și Gavril. Este un lot axat pe jucătorii din campionatul intern, care va avea, însă, o misiune dificilă împotriva Olandei, Ucrainei sau Belarusului, formații din fostul bloc sovietic, ce emit pretenții la calificare. “Nu este o perioadă tocmai potrivită pentru o acţiune a echipei naţionale, având în vedere că majoritatea echipelor se antrenează pentru noul sezon, însă trebuie să ne facem datoria pe toate planurile. Am convocat 15 jucători, fiindcă perioada este scurtă şi nu mai avem timp să verificăm jucători. O parte dintre jucătorii chemaţi sunt accidentaţi, dar sperăm să se refacă la timp”, a declarat selecţionerul Dan Gavril.
Tricolorii se simt bine la Piatra Neamţ, locaţie unde au efectuat şi pregătirea din mai. România va sta în cantonament două săptămâni, timp în care, pe lângă antrenamente și acumulări fizice, profesorul Gavril speră să poată organiza şi un turneu de verificare. Totul va depinde și de disponibilitatea echipelor de a deplasa jucătorii la Piatra Neamț. “Intenţionăm să organizăm un turneu cu 3 echipe din campionatul intern, plus echipa naţională. Iniţial, am dorit să chemăm Constanţa, Zalăul şi Craiova, dar la Zalău am înţeles că sunt jucători cu probleme medicale, iar Craiova nu poate ajunge la turneu. Rămâne să primesc un răspuns din partea clubului din Constanţa şi din partea celor de la Dinamo. Dacă vom avea un răspuns pozitiv din partea lor vom căuta încă o echipă, pentru a fi 4”, a mai spus Dan Gavril.
După cele două săptămâni de pregătire, naţionala se va deplasa în Olanda, unde va susţine faza a doua din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial de volei, programat în 2014, în Polonia. Al doilea tur preliminar este prevăzut a se desfășura în perioada 2 – 6 octombrie, cu participarea echipelor: Olanda (ţară organizatoare), România, Belarus, Israel, Suedia şi Ucraina. Se va juca după sistemul “fiecare cu fiecare”, iar echipele de pe locurile 1 şi 2, se vor califica direct la cel de-al treilea turneu preliminar, programat în prioada 3 – 5 ianuarie 2014.

Mai bine mai târziu, decât niciodată

Dan Gavril a fost numit director tehnic al loturilor naționale de volei masculin ale României în urma unei ședinte care a avut loc la sfârșitul lunii martie la București. Reputatul technician pietrean s-a mai ocupat de destinele naționalei României vara trecută. Cu profesorul Dan Gavril pe banca tehnică, tricolorii au început parcursul spre Campionatul Mondial de volei din 2013 și au participat în Liga Europeană. La ambele acțiuni au lipsit jucătorii considerați atunci foarte importanți pentru echipa națională. Apoi, în preliminariile CM 2014, acei jucători au răspuns afirmativ convocărilor, dar au încheiat repede socotelile cu preliminariile. Deranjant a fost că Federația a acceptat ca profesorul Dan Gavril să fie selecționerul României în Liga Europeană, după care postul să fie ocupat, fără succes, de polonezul Mariusz Sordyl. ”În sfârșit, cei de la FRV nu au avut încotro și au trebuit să accepte că numai profesorul Dan Gavril avea capacitatea să construiască o echipă națională cu jucători tineri, de perspectivă, majoritatea din campionatul intern, cu orice risc”, a comentat Constantin Niță, directorul municipalului pietrean.

2013 – an greu pentru voleiul nemțean

Anul 2013 a fost și încă este unul care nu poate fi trecut cu vederea de cei implicați în existența cluburilor de volei din Piatra Neamț, adică VCM-LPS și Unic-LPS. După anunțul făcut de consilierii locali, care au anulat bugetul pentru sport pe întreg anul 2013, norii negri s-au adunat asupra întregului sport, iar reprezentanții cluburilor de volei din Piatra Neamț au vorbit chiar de desființare.

Lotul convocat de Dan Gavril şi Ovidiu Macarie:

coordonatori – Vlad Moisa (Explorări Baia Mare), Marius Dascălu (Unirea Dej) şi Cristian Bartha (Maccabi Hod Hasharon);
universali – Lucian Tofan (Unirea) şi Ciprian Matei (Nice);
centri – Răzvan Mihalcea (CSM Zalău), Mihai Gheorghiţă (Zalău), Andrei Spînu (Tomis Constanţa) şi Andrei Laza (Nancy);
secunzi – Vlad Tebieş (Zalău), Marian Bala (Zalău), Dan Borota (Nice), Marius Ciortea (fără echipă) şi Ciprian Viţelaru (VCM – LPS Piatra Neamţ);
libero – Rareş Gavril (VCM – LPS Piatra Neamţ).

Dan Gavril

Nationala Olandei - dreapta - este favorita la calificare

Nationala Romaniei - stanga fileului - in atac

Articolul precedentMihaela Stoica se mișcă popular
Articolul următorCupa Presei, fără… presă