0:00

Părintele Kalaşnikov a intrat cu drujba în Parcul Naţional Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* stareţul Schitului Cerebuc a doborât 8 copaci, “aproape” legal pentru că reprezentanţii Romsilva îi marcaseră pentru tăiere
* directorul PNC a sesizat Agenţia de Mediu Neamţ şi ITRSV Suceava

Părintele Gherontie Munteanu, stareţul schitului Cerebuc, a fost surprins, acum câteva zile, tăind copaci din zona de protecţie a Parcului Naţional Ceahlău (PNC), adică acolo nu se poate face nici un fel de “activitate” fără o sumedenie de avize, mai ales de mediu. Zgomotul drujbei a atras atenţia agenţilor de pază ai parcului, dar întâlnirea între cele două părţi s-a produs când arborii – 8 la număr – erau deja la pământ, doborâţi de mâinile harnice ale stareţului. Mirarea maximă a paznicilor PNC a fost că absolut toţi copacii erau marcaţi de un ciocan silvic “familiarizat” cu zona de protecţie a parcului.

“Părintele este proprietar acolo şi, de vreme ce i s-au marcat copacii, nu este vina lui”, a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Parcului Naţional Ceahlău. “Problema de fond este de ce s-a marcat în zona de protecţie şi de ce nu am fost anunţaţi. Harta parcului se găseşte pe orice site, iar Direcţia Silvică Neamţ are reprezentanţi şi în Consiliul Consultativ, şi în Consiliul Ştiinţific al PNC, deci nu poate spune nimeni că nu a ştiut ce statut are zona respectivă. Am făcut sesizări către Agenţia de Protecţie a Mediului, către Garda de Mediu şi către ITRSV Suceava şi aşteptăm să vedem ce măsuri se vor lua”.

În mod normal, măsurile înseamnă o amendă de vreo 10.000 de lei. Rămâne de văzut cui i se va “acorda” amenda şi, mai ales, cine o va plăti. Oricum, ca idee general valabilă, se pare că agenţii de la parc trebuie să păzească pădurea mai curând de angajaţii ocolului silvic, decât de alte tipuri de vieţuitoare.

“În data de 17.03.2014  la Ocolul Silvic Poiana Teiului a fost depusă de către preotul Munteanu Gheorghe din partea Mănăstirii Ştefan cel Mare (Schitul Cerebuc) o cerere pentru marcarea de masă lemnoasă de pe păşune din afara fondului forestier”, ne-a comunicat oficial Direcţia Silvică Neamţ.

“Cererea este vizată de către Primaria Oraşului Bicaz, care atestă faptul că Mănăstirea Ştefan cel Mare – Cerebuc deţine în proprietate o suprafaţă de 2,35 ha fâneaţă cu arbori şi figurează în Registrul Agricol vol. I-PJ TIP3, poziţia 17 în punctul Izvorul Alb – Cerebuc. Fiind vorba de o suprafaţă de fâneaţă cu arbori proprietate privată, din afara fondului forestier, unde nu există o delimitare fizică a diferitelor zone cu restricţii din parc, s-a analizat amplasamentul cu ajutorul informaţiilor oferite de preotul Munteanu Gheorghe în sensul în care are cunostinţă de încadrarea proprietăţii într-o zonă cu restricţii; dumnealui a precizat că proprietatea în care a solicitat marcarea nu face parte din zona cu restricţii a Parcului Natural Ceahlău, iar urmare a acestui fapt delegaţii OS Poiana Teiului au  marcat un nr. de 12 arbori. Ulterior, în baza sesizării Serviciului de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău din data de 25.03.2015, delegaţii OS Poiana Teiului s-au deplasat împreună cu delegaţii APM Neamţ şi ai Parcului Naţional Ceahlău, în data de 26.03.2014 în punctul Cerebuc, unde au fost analizate limitele parcului şi s-a constatat că zona respectivă face parte din Parcul Naţional Ceahlău şi au fost doborâţi 8 arbori, fără a fi ridicat materialul lemnos. În aceste condiţii s-a dispus ca materialul lemnos să rămână pe loc şi s-au solicitat Mănăstirii Ştefan cel Mare (Schitul Cerebuc) documente cadastrale pentru clarificarea situaţiei terenului respectiv şi stabilirea ulterioară a măsurilor ce se impun”.

Cristina MIRCEA

N.B.: Părintele Gherontie Munteanu, om cucernic de felul lui, cu trei masterate la activ şi capabil să muncească până pică din picioare, este supranumit Kalaşnikov pentru că acum câţiva ani a avut o armă de acest tip. Folclorul zonal spune că porecla i se trage de la faptul că ar fi ameninţat în stânga şi-n dreapta că ar goli un încărcător întreg de pistol mitralieră în cei care comit abuzuri în Poiana Cerebuc. Noroc că între timp nu mai are armă, că altfel şeful de ocol ar fi în pericol de moarte.

Articolul precedentHandbalul între profesie și artă
Articolul următorCutremur la Roman, de la scenariu la… realitate