0:00

Handbalul între profesie și artă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Profesorul Stelian Bursuc, de la LPS Piatra Neamţ, este artizanul echipelor care au cucerit în ultimii ani 5 titluri naţionale la juniori şi a făcut celebru în ţară municipiul Piatra Neamț. Bursuc a început să practice handbalul la vârsta de 12 ani, când era elev al şcolii generale din Humuleşti.

„Profesorul Eugen Creţu mi-a pus mingea mică în mână şi am evoluat în echipa şcolii. Ajungeam până în finalele din faza judeţeană, unde ne băteam cu şcolile numărul 3 şi 5 din Piatra Neamţ“, îşi aminteşte tehnicianul Stelian Bursuc.

Remarcat la un turneu interşcolar de reputatul antrenor Otto Heel, Stelian Bursuc a fost îndrumat spre Piatra Neamţ. „Dimineaţa mergeam la cursurile de la Liceul Energetic, iar după-amiază la antrenamentele de la Şcoala Sportivă. Făceam antrenamente pe terenul de zgură, în aer liber şi doar iarna intram la sală“, își amintește fostul handbalist.

Ca junior, Bursuc a evoluat în echipa locală Relonul Săvinești, pe posturile de inter stânga şi extremă stângă. La 17 ani a fost convocat la Lotul Naţional de juniori şi apoi a făcut parte din loturile de tineret şi România B. În studenţie a evoluat în echipa Universitatea Bucureşti, iar după absolvire a revenit  acasă. Între anii 1984-1991, Relonul a avut un traseu oscilant, cu promovări şi retrogradări. În această perioadă, s-a făcut schimbul de generaţii, iar din 1991 a urmat un deceniu în care echipa a jucat la un nivel înalt.

„În sezonul ‘96-‘97 am ieşit vicecampioni. Deşi am învins toate contracandidatele, am ratat titlul din cauza rezultatului indirect dintre Steaua şi Dinamo“, își amintește Stelian Bursuc. Ceea ce nu va putea uita niciodată din perioada în care juca alături de fratele Cristinel Bursuc, sunt sălile pline, în meciurile de acasă, când arena Ceahlăul era neîncăpătoare pentru fani și, din cauza spațiului mic dintre teren și tribune, jucătorii riscau să calce în picioare pe mulți dintre spectatori.

Perioada FibrexNylon

Stelian Bursuc s-a retras din activitate în 1998 şi a devenit antrenor secund al echipei de handbal. A continuat pe banca tehnică şi după 2001, ca secund al antrenorului Aihan Omer, atunci când s-a consemnat cea mai fastă perioadă a echipei FibrexNylon. Timp de două sezoane, echipa a cucerit titlurile naţionale, de 3 ori Cupa României şi a jucat în grupele Ligii Campionilor, dominând autoritar prima scenă a handbalului masculin. A fost perioada fastă în care Petru Paleu s-a implicat în sponsorizarea echipei, dar nu a găsit niciun mijloc de a determina autoritățile locale să ajute echipa campioană cu un sprijin financiar constant, deși, încă de la acea vreme se vorbea de parteneriate public-privat.

Handbalul între profesie și artă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Secretul selecției

Stelian Bursuc a început din 1996 să pregătească primele generaţii de elevi. Din 1998 a fost ajutat în acţiunile de selecţie de soţia sa, Rita, apoi din familie a venit Ioana, kinetoterapeut, iar primele rezultate au apărut doi ani mai târziu, când echipa de juniori III a ajuns în finala naţională. De atunci, echipele pregătite de cuplul Stelian şi Rita Bursuc au reuşit constant să cucerească titluri naţionale la diferite categorii de vârstă şi să producă jucători pentru formaţiile din ţară şi străinătate. Printre cei ce evoluează acum în prima ligă se numără fiul, Cristian Bursuc, plus alți handbaliști foști elevi ai LPS Piatra Neamț, precum Andrei Spiridon, frații Ignat – Marius și Sabin, Cosmin Cobuz, sau Florin Dospinescu.

Profesorul Bursuc explică modul cum urmărește și selectează copiii capabili să facă performanță: ”Urmărim calităţile fizice, motrice, îndemânarea, viteza, talia şi tenacitatea. Handbalul este un sport care se joacă într-un regim de viteză foarte mare, iar decizia într-un timp foarte scurt este esenţială de multe ori pentru finalizarea cu gol a atacului. Căutăm copii care să fie iuţi şi-n mişcare şi la minte. Și, în primul rând, care să învețe bine, pentru că sportul te ajută, doar până la un anumit moment în viață. Apoi trebuie să se ajute singuri, prin pregătirea pe care o dobândesc, să-și aleagă o meserie”.

La un pas de turneul final

Anul trecut, echipa de juniori I a ratat obiectivul de a junge la turneul final, dar handbaliștii au jucat și pentru HCM Piatra Neamț în Divizia A, de la egal, la egal cu multe echipe de seniori. În acest an, Stelian Bursuc a adoptat politica ”pașilor mărunți”, mergând cu obiectivul din aproape în aproape.

”Cu juniorii I ne-am propus întâi calificarea la primul turneu semifinal, pe care băieții au reușit-o, mergând din victorie în victorie. În ultimul joc, cel cu Suceava, băieții noștri au terminat meciul la egalitate, dar victoriile aduc victorii și asta le-a dat încredere. A urmat primul turneu semifinal, în care am depășit toate echipele, numai cu victorii, care ne-au întărit. Mă bucur că am ieșit pe primul loc, pentru că locul fruntaș a făcut să avem parte de o grupă mai accesibilă, din care primele două echipe merg la turneul final”, spune Bursuc.

LPS Piatra Neamț va trebui să joace cu Grupul Școlar “Petrol” Moreni, LPS Cluj Napoca și Liceul Teoretic “Traian Vuia” Reșita, pe 11, 12 și 13 aprilie, într-o localitate care va fi decisă de FRH. Turneul final al juniorilor I este programat în perioada 7-11 mai.

Juniorii II sunt și ei calificați la turneul semifinal

Soții Rita și Stelian Bursuc nu au avut prea mult timp la dispoziție să savureze calificarea juniorilor I, pentru că se gândesc deja la turneul semifinal al juniorilor II. La Onești, începând de vineri, 4 aprilie, echipa juniorilor II a LPS Piatra Neamț va juca cu CSS Galați, CSS 3 Steaua București și CSS Constanța. Grupa de la Onești este considerată a fi una grea, deoarece formațiile din Galați, Iași şi Bucureşti sunt venite de pe primul loc în seriile unde au activat pe perioada campionatului. Echipele clasate pe primele două locuri se califică la turneul final.

”În grupa noastră CSM Bacău 2010 a ieșit lider, dar, de la turneu la turneu am jucat din ce în ce mai bine. Sperăm ca la turneul semifinal băieții să de ce au mai bun din ei, pentru că nu au nimic de pierdut. Au numai de câştigat, dacă se vor califica la turneul final”, a conchis Stelian Bursuc.

Cristi SOROCEANU

Diferența dintre țările nordice și România

Organizarea campionatului în România este la nivel semiprofesionist şi nu este încurajat sportul de masă încă din anii şcolari. În ţările nordice există un cult al mişcării, iar în programa şcolară, pe primul loc, este educaţia fizică, nu matematica”, spune Stelian Bursuc.

Articolul precedentLacrimi şi aplauze la concertul Tudor Gheorghe
Articolul următorPărintele Kalaşnikov a intrat cu drujba în Parcul Naţional Ceahlău