0:00

Lacrimi şi aplauze la concertul Tudor Gheorghe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tudor Gheorghe a obținut lacrimi și ropote de aplauze de la cei peste 600 de târgnemțeni care au venit să-l vadă și să-l asculte la Hotel Ozana, miercuri, la orele 19. Pe durata a două ore, maestrul a susținut un spectacol intitulat „Lecția”, în cadrul căruia au fost dezbătute mai multe teme, printre care pledoarie pentru păstrarea curățeniei limbii române, redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu un umor desăvârșit, candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, în cele mai frumoase poezii și cântece de dragoste.

Printre cei peste 600 de iubitori ai cântecelor maestrului s-au regăsit primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, city-managerul Vasile Apopei, deputatul Ionel Arsene, primarul și viceprimarul de Bălțătești, Gheorghe Mihăilă și Mihai Vițelaru, primarul de Țibucani, Ioan Sârbu, starețul Bisericii Vovidenia, arhimandrit Mihail Daniliuc, Protopopul de Târgu-Neamț, Ioan Dogaru, oameni de cultură, profesori, șefi de instituții locale, consilieri locali și numeroși cetățeni îndrăgostiți de muzica lui Tudor Gheorghe.

Maestrul Tudor Gheorghe și-a început recitalul cu un discurs ce a scos în evidență dorința sa ca și aici la Târgu-Neamț să se construiască un teatru sau o Casă a Culturii unde s-ar putea ține spectacole de anvergură la care să aibă acces mai multă lume. Între pauzele dintre melodii, maestrul a făcut de mai multe ori trimitere la emisiunile de divertisment de proastă calitate, la stâlcirea limbii române de către multe persoane publice și la dispariția adevăratului folclor românesc.

Lacrimi şi aplauze la concertul Tudor Gheorghe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Limba română e patria mea, de aceea pentru mine muntele, munte se spune, iarba, iarbă se spune, de aceea pentru mine izvorul izvorăște și de aceea pentru mine viața se trăiește. Cinstea vieții mele, bucuria vieții mele, idealul vieții mele sunt acela de a fi așternutul pe care la nesomn să se poată odihni oricând, sufletul țării. Visul vieții mele este acela de a fi cina la care să stea vorbirea țării mele când îi e sete de un vin sau de un viu, cum spunea Nichita Stănescu”, a menţionat Tudor Gheorghe.

În timpul spectacolului care a transmis emoții celor din sală, atinși de înflăcărarea și candoarea vorbelor și melodiilor maestrului, poetul Gheorghe Simon, city-managerul Vasile Apopei, dar și numeroase doamne din sală au putut fi văzuți cu lacrimi în ochi. Primarul Daniel Harpa, vizibil emoționat în timpul spectacolului s-a arătat deosebit de încântat de importanța evenimentului.

„A fost un spectacol inedit pe care nu-l pot uita. Și cred că nimeni din sală nu va uita acest spectacol oferit de maestrul Tudor Gheorghe. Toți cei din sală au rămas marcați pe viață de încărcătura sufletească a cântecelor sale. Îmi doresc ca maestrul să mai concerteze la Târgu-Neamț, dar a doua oară să fie la Casa Culturii, pentru ca și mai mulți târgnemțeni să-l poată asculta. Felicit organizatorii acestui spectacol și sperăm să ne mai întâlnim cu maestrul Tudor Gheorghe”, a transmis edilul.

O doamnă din public, vizibil emoționată în urma spectacolului abia a putut răspunde atunci când a fost întrebată ce concluzie a tras din mesajele maestrului: „Nu vă pot spune cât de mult m-am bucurat că l-am văzut și l-am ascultat pe maestrul Tudor Gheorghe, acest român adevărat. Vorbele sale, melodiile sale transmit o iubire , o luptă pentru limba română, pentru istoria românească. Vreau să-i felicit pe cei de la Casa Culturii Ion Creangă pentru organizarea acestui spectacol și sperăm să-l mai aducă la noi pe maestrul Tudor Gheorghe”, ne-a mărturisit doamna.

Un amplu interviu cu maestrul Tudor Gheorghe veţi putea lectura în săptămânalul „Mesagerul de Neamţ”, ediţia de joi, 3 aprilie 2014.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentPRIMIM DE LA POLITIE
Articolul următorHandbalul între profesie și artă