0:00

Cutremur la Roman, de la scenariu la… realitate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* derularea “scenariului” l-a mulţumit pe şeful ISU
* porţia de realitate: 26 de clădiri din municipiu sunt vulnerabile
* Romanul trebuie să cartografieze beciurile de sub clădiri

Ieri dimineață, la orele 8.30, în Vrancea s-a produs un cutremur de 9 grade, resimțit în zona de NE a țării cu o intensitate de 6,8-7,2 grade. Așa a sunat scenariul unui exercițiu de cutremur desfăşurat, joi, la Roman, chiar dacă în noaptea dinainte în Vrancea chiar a avut loc un cutremur, dar de doar 4,8 grade. Exercițiul de alarmare și acțiune a autorităților a avut în vedere un caz concret: Secția Pediatrie și sediul administrativ de la Spitalul Vechi au fost afectate, câțiva oameni au rămas captivi în interiorul clădirilor, iar un incendiu a izbucnit din cauza unei conducte de gaz fisurate.

Reprezentanți ai tuturor instituțiilor, de la Poliția și până la Ambulanță, au venit cu propuneri și măsuri, așa cum ar trebui să se întâmple într-o situație reală. Chiar dacă unii dintre membri au citit de pe foaie ce urmau să facă, răspunsurile au părut să fie plauzibile. Totuși, de reținut este că prioritatea într-un astfel de caz este acordarea primului ajutor răniților, salvarea celor captivi și evacuarea celor ale căror imobile au fost afectate de seism.

De la scenariu la… realitate

Autoritățile au comunicat că 26 de clădiri din municipiu sunt vulnerabile, din care 10 sunt expertizate și încadrate în gradele I, II și III de risc seismic, o problemă aparte fiind constată în zona de case de pe Ștefan cel Mare, Sucedava și Miron Costin. Mai mult, prezența beciurilor pe sub actualele clădiri este un semnal de alarmă. De fapt, la finalul intervențiilor, colonelul Ioan Niţică, șeful ISU, a cerut autorităților să facă un efort pentru a ști exact unde se află beciurile.

“A existat o încercare în 1997 de cartografiere a acestor zone. Pentru că sunteți singurul oraș din România inclus în campania derulată de ONU – Secretariatul Strategiei Internaționale pentru Reducerea Dezastrelor – Să facem orașele rezistente – Orașul meu de pregătește, poate reușiți să obțineți fonduri europene pentru această activitate importantă”, a spus șeful ISU Neamț.

Acesta s-a arătat mulțumit de modul în care autoritățile au “simulat” răspunsul în caz de cutremur, cerând suplimentar ca să fie oferite în cadrul Comitetului și informații legate de elevii din școli, dacă aceștia vor mai face sau nu ore în respectiva zi, lucru recunoscut de toți că într-o situație reală acest “amănunt” nu ar fi scăpat. De altfel, deși în exercițiu s-a prevăzut amenajarea a două săli de sport pentru adăpostirea celor evacuați, arhitectul șef Ana Maria Alexe a propus utilizarea unui nou spațiu, în cazul în care și cetățenii ce locuiesc în casele de pe centrul vechi ar trebui la rândul lor să fie mutați.

De reținut este că reprezentanții de la gaz şi electricitate au anunțat că prioritățile vor fi eliminarea riscului de alte dezastre, urmat de conectarea la utilități a instituțiilor publice, apoi a agenților economici, iar avariile de la consumatorii casnici urmând să fie remediate în ultima fază. Important pentru Roman este că la Detașamentul de Pompieri există și un câine de urmă care poate găsi supraviețuitori prinși sub clădiri. Ca noutate, semnalele audio de anunțare a dezastrului și finalul său pot fi pornite la Roman prin telefonul mobil și nu manual, cum se făcea anterior.

Claudia MATEI

Articolul precedentPărintele Kalaşnikov a intrat cu drujba în Parcul Naţional Ceahlău
Articolul următorAlin Antochi, secretar de stat la justiție