felix macinca

* consilierul local Felix Măcincă are schizofrenie paranoidă şi certificat de handicap
* preşedintele PP-DD spune că-l va determina să-şi dea demisia sau va sesiza Prefectura

Şedinţele de consiliu local din Săbăoani sunt un fel de terapie pentru Felix Măcincă, unul din reprezentanţii PP-DD, care are dublă calitate: criminal dovedit (a luat viaţa unui om în 2002) şi bolnav psihic cu acte în regulă (schizofrenie paranoidă şi discernământul abolit – conform expertizei medico-legale făcute la Institutul Mina Minovici Bucureşti). Cum poate un om care nu răspunde pentru faptele sale să participe la luarea unor decizii importante pentru comunitate?

„A fost ales pe listele PP-DD în 2012, împreună cu Eugen Cobzaru, şi votează cum îi spune el”, ne-a declarat Valeria Dascălu, primăriţa de Săbăoani.

„Am  întrebat nişte jurişti şi mi-au spus că nu există nici o posibilitate legală de a scăpa de el, câtă vreme a fost ales de cetăţeni şi nu are nici o interdicţie de a alege şi de a fi ales. El are certificat de handicapat, toată lumea îl cunoaşte, şi oamenii nu l-au votat pe el, ci o listă pe care figura şi el. Dacă era vorba despre vot nominal, nu-l alegea nimeni, pentru că toată lumea ştie cine este şi ce a făcut”.

Acum 12 ani, în noaptea de 12 spre 13 februarie 2002, Felix Măcincă l-a lovit cu lemn de foc pe Ironel Ilinca, pe care l-a prins în „vizită” la soţia sa. A dat cu lemnul până ce-a făcut moarte de om. Poliţiştii l-au arestat şi, conform procedurilor, criminalul a fost suspus unei expertize psihiatrice, în timpul căreia s-a stabilit că nu răspunde penal pentru faptele sale. Pe 30 octombrie 2002, instanţa a decis să ia faţă de Felix Măcincă „măsura de siguranţă a internării medicale”. Criminalul a stat o vreme la Gâdinţi, apoi la Grajduri şi, în final, a fost trimis acasă, cu tratament permanent. Ceea ce face şi în ziua de azi.

Problema de fond este că Eugen Cobzaru, şeful Organizaţiei PP-DD Săbăoani, nu se simte nici el prea bine. A protestat de nenumărate ori împotriva mafiei din justiţie – ultima oară în luna mai anul trecut, cocoţat pe un stâlp de la instalaţia nocturnă a stadionului din Piatra Neamţ, o reclamă pe primăriţă peste tot şi se opune vehement oricăror decizii din consiliul local, care nu corespund năzuinţelor sale. Şi-l învaţă şi pe Felix Măcincă să voteze, probabil din motive umanitare, pentru că un om care are discernământul abolit trebuie îndrumat.

În vara lui 2012, la scurt timp după ce Măcincă a devenit consilier,

Mihai Fărcășanu, preşedintele PP-DD Neamţ, îndrumător şi el la nivel de judeţ promitea ferm: “Vom face o analiză și-i vom retrage sprijinul politic, iar Felix Măcincă va fi înlocuit. Vinovat de această situație se face liderul filialei Săbăoani a PP-DD, Eugen Cobzaru, care cunoștea această situație și trebuia să intervină. Și el va fi sancționat, pentru că nu a făcut ceea ce trebuia“.

Ieri, actualul preşedinte al PP-DD Neamţ, Ciprian Şerban a declarat că el nu a ştiut nimic despre situaţia de la Săbăoani: “Am moştenit organizaţia aşa cum a constituit-o Mihai Fărcăşanu, dar este evident că lucrurile trebuie îndreptate. L-am chemat la mine pe consilierul Măcincă, voi avea o discuţie cu el şi, dacă nu-şi dă demisia, voi sesiza Prefectura, instituţia competentă în acest caz”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentDeputatul Constantin Moisii îşi încetează activitatea în Grupul Parlamentar PP-DD
Articolul următorNa, că vine primăvara …