forestier solare 01

Colegiul Tehnic din Piatra Neamț, potrivit datelor furnizate de Primăria Piatra Neamț, a beneficiat de un proiect „călduț” prin care montarea unor panouri solare nu avea să aducă decât beneficii. Proiectul a vizat dotarea cu panouri solare a unei clădiri care aparține Colegiului Tehnic, mai multe clădiri de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” și Stadionul Municipal. Proiectul datează din 2009 și avea ca destinație reducerea facturilor la utilități.

„Hotelul sportiv”

Pentru a vedea cât de minunate sunt dispozitivele aducătoare de reduceri la cheltuielile de întreținere am mers într-o vizită la Colegiul beneficiar. Aici, directorul Mihai Pavăl ne-a spus că la Colegiul Tehnic n-au ajuns panouri solare, dar, paradoxal, a crescut factura la cheltuieli. „Care panouri solare? Colegiul Tehnic are două clădiri în administrare. Cea în care ne aflăm acum, unde se țin cursuri, și clădirea cu atelierele. Poate că sunt la celelalte clădiri, în hotelul sportiv”, a spus directorul Colegiului. În realitate, potrivit conducerii unității de învățământ, Colegiul Tehnic mai avea în administrare încă două clădiri, până în 2002. Este vorba despre un internat și despre cantina care deservea elevii cazați acolo. Acum, la un etaj din fostul internat sunt „găzduiți” studenții și profesorii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar la un altul stau sportivi. „Clădirile sunt administrate de primărie. Acolo s-au făcut reabilitări și stau sportivi de la Clubul «Ceahlăul» și de pe unde or mai fi ei…”, a adăugat prof. Pavăl. De un lucru este sigur, facturile la întreținere au crescut considerabil de când sportivii „locuiesc” acolo. Motivul? „Au două centrale și se consumă multă apă. Sportivii fac duș în fiecare zi. Noi și pe perioada verii am figurat cu datorii pentru că acolo era consum”, a spus directorul Pavăl.

Din cauză că țevile de gaz și apă fac legătura între clădirile administrate de primărie și cele administrate de Colegiul Tehnic, factura este doar una… pe numele Colegiului.

Viceprimărița nedumerită

În această vară, elevii aveau să se întoarcă în sălile de clasă fără miros proaspăt de var și fără reparații, dacă directorul Colegiului nu lămurea situația asupra datoriilor. „Am cerut bani pentru igienizare, cum se face pentru toate unitățile de învățământ. Doamna viceprimar, Aurelia Simionică ne-a spus că avem datorii cam mari și nu prea sunt bani de curățenie. I-am explicat că la noi cheltuielile sunt modice în comparație cu ce se consumă în clădirea unde stau sportivii. Cei de la Gheorghe Dima mai plătesc din datorii dar ceilalți nu dau niciun ban”, a conchis directorul Pavăl.

Panourile solare montate pe „hotelul sportiv” ar fi trebuit să-și dovedească utilitatea și să nu mai semene panică printre cei care primesc facturile. De fapt, panourile sunt reci la fel ca ziua în care le-am văzut, deoarece așa cum ne-au sesizat niște semeni de-ai noștri câțiva elemenți au fost sparți.

 forestier solare 02

Marian TEODOROF