pensii neamt interior

* nemțenii nu mai primesc bani pentru că n-au depus actele la timp

Luna aceasta, 458 de nemţeni n-au avut nimic de încasat de la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ. Drepturile băneşti le-au fost oprite de instituţie, pentru că nu au depus documentele necesare la timp, se arată într-un comunicat remis de CJP Neamţ: “Cei 458 de beneficiari ai unei pensii de urmaş au depăşit vârsta de 16 ani și nu au depus în timp util dovada  continuării studiilor, respectiv adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pe care o urmează.”

De altfel, legea spune că în situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă aceştia nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.

Dovada trebuie însoţită de un cupon de pensie şi depusă fie în original la sediul Casei Judeţene de Pensii fie trimisă prin poştă.

Cei cărora li s-a suspendat dreptul de a primi pensie de urmaş pot să şi-l redobândească la data începerii anului şcolar cu respectarea termenului de prescripţie.

Important de ştiut este şi că legea permite cumulul acestui venit cu un salariu. Pensionarii urmaşi, pot încasa pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.

În judeţul Neamţ, aproape 18.000 de persoane beneficiază de pensie de urmaş.

Ioana HAGI-STAN