palatul copiilor

Noul proiect de lege care prevede descentralizarea, propus de vicepremierul Liviu Dragnea și pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea în fața Parlamentului, în luna noiembrie vine cu noutăți în ceea ce privește reorganizarea instituțiilor descentralizate care trec de la ministerele de resort în subordinea consiliilor locale sau județene. Una dintre prevederile proiectului de lege are în vedere și trecerea palatelor copiilor în subordinea consiliilor judeţene şi a cluburilor copiilor în subordinea consiliilor locale. Acest lucru ar însemna ca Primăria Piatra Neamț să predea Palatul Copiilor cu tot cu terenul din dotare, Consiliului Județean Neamț. Conducerea Primăriei spune însă că acest lucru nu este de dorit având în vedere faptul cât s-a luptat municipalitatea să preia în domeniul public Palatul Copiilor din Piatra Neamț și câți bani au fost plătiți foștilor proprietari.

”Dacă acest proiect se transformă în act normativ va trebui să găsim soluții pentru a rămâne în patrimonial municipiului Piatra Neamț. În momentul de față, Palatul Copiilor face parte din domeniul public, pentru că acolo se desfășoară activități de utilitate publică, iar din 2004 clădirea a fost achiziționată de Primărie, pentru suma de 462.500 euro, bani plătiți în 6 rate. Deci municipalitatea, noi toți cetățenii municipiului Piatra Neamț, ne-am luptat pentru această clădire, care după cum știți a fost retrocedată proprietarilor de drept, iar Primăria a recumpărat-o. Dacă legea intră în vigoare căutăm modalități să rămână la Consiliul Local”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.

În momentul de față Palatul copiilor din Piatra Neamț, fosta casă Lalu și cunoscut în trecut ca fiind Casa Pionierului este administrat de Inspectoratul Școlar Județean.

„Palatul Copiilor este proprietatea Primăriei Municipiului Piatra Neamț. Clădirea a fost cumpărată direct de la moștenitorii familiei Lalu și a fost dată în folosință gratuită, fără dată limită, Inspectoratului Școlar Județean Neamț. În acte figurează ca suprafață dată spre închiriere, 1.012 mp”, declară reprezentanți ai ISJ Neamț. „Nu știu ce se va întâmpla cu Palatul Copiilor în contextul descentralizării. Este mai complicat acolo pentru că aparține primăriei. Nu știu dacă se poate ca acestă clădire să treacă sub Consiliul Județean”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț.

Irina CĂLIN

Marian TEODOROF