Ca în fiecare an, la începutul primăverii, incendiile de vegetaţie fac parte din „peisaj”, cele mai multe lăsate de „capul lor”, în pericol să ajungă în sat sau în pădure. Şi tot ca în fiecare an, pompierii fac recomandări pe care nu le respectă nimeni. Şi efectele se văd.

foc-vegetatieMarţi, 23 februarie, în judeţul Neamţ au fost 4 incendii pentru lichidarea cărora a fost nevoie de intervenţia militarilor. Primul şi cel mai de amploare a mistuit şi ultimul fir de iarbă de pe o suprafaţă de 3 hectare, din coasta pădurii din Târpeşti, Petricani.

La locul indicat s-au deplasat un ofiţer şi opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ cu o autospecială de stins incendii şi o ambulanţă SMURD”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. “Pompierii au fost nevoiţi să lase autospecialele de intervenţie la aproximativ doi kilometri de zona unde se manifesta incendiul. Ajunşi la locul intervenţiei, militarii au constatat că ardea vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, la aproximativ jumătate de kilometru de pădure, spre care vântul, de intensitate medie, ducea flăcările. Pompierii au stins incendiul, după operaţiuni ce au durat o oră. La intervenţie a participat şi un membru al SVSU Petricani”.

În jurul orei 14, pompierii au fost chemaţi la un alt incendiu, de astă dată în comuna Alexandru cel Bun, unde a ars vegetaşia uscată de pe 1500 mp, pentru ca două ore mai târziu să fie anunţat că arde vegetaţia de pe un teren viran, cu suprafaţa de un hectar, în satul Petricani. Untimul incendiu a fost sesizat la ora 17, în Crăcăoani, unde flăcările se întindeau pe mai bine de două hectare.

  • Recomandări

Având în vedere că, în perioada ce urmează, proprietarii de terenuri vor curăţa suprafeţele de vegetaţie uscată folosind focul, pentru a preveni situaţiile în care flăcările pot crea pagube, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli:

a) înaintea începerii activităţii se cere aprobare de la Primăria/ Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii:

b) condiţii meteorologice fără vânt;

c) parcelarea în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

d) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

g) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

i) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Cristina MIRCEA

 

 

Articolul precedentDupă mitingul forestierilor ar putea urma cel al poștașilor. Oamenii se plâng de lipsa concediului de odihnă
Articolul următorTârgul de Mărțișor se deschide vineri la Casa Căsătoriilor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.