0:00

După mitingul forestierilor ar putea urma cel al poștașilor. Oamenii se plâng de lipsa concediului de odihnă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn județul Neamț sunt 80 de factori poștali care lucrează în mediul rural, iar în România numărul acestora depășește 3.500. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu-și pot lua concediu de odihnă și s-au dus să se plângă prefectului de Neamț, Vlad Angheluță, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din 23 februarie.

Totodată, aceștia și-ar dori ca activitatea factorilor poștali să fie încadrată pe lista locurilor de muncă în condiții deosebite, motivat de distanțele mari, de zeci de kilometri zilnic, pe care aceștia trebuie să le parcurgă prin ger, arșiță, ploaie, viscol și ninsoare.

Concediul de odihnă, cuiul lui Pepelea

Având în vedere faptul că, la sate, în general, este angajat un singur poștaș, acesta nu-și mai poate lua concediu de odihnă pentru că nu are cine să-i țină locul. Oamenii amenință cu proteste în stradă dacă nu se vor găsi soluții. „Aceste probleme se dezbat nu doar în județul Neamț, ci în toate județele, conform unui calendar al mișcărilor sindicale. Tocmai pentru că nu dorim să se ajungă la un conflict ci, dimpotrivă, dorim ca, împreună, să găsim soluții pentru ca lucrătorii poștali să aibă parte de concediu de odihnă. Sperăm ca aceste probleme să fie transmise autorităților administrației publice centrale, prin intermediul acestei comisii de dialog social”, a declarat Vasile Trifescu, reprezentantul membrilor de sindicat.

Calendarul prezentat de reprezentanții Sindicatului Factorilor Poștali include discuții în Comisiile de Dialog Social, conferințe de presă, pichetări și chiar mitinguri de protest, în această ultimă eventualitate ele fiind programate în ziua de sâmbătă, pentru ca beneficiarii serviciilor poștale să nu fie afectați.

La Neamț, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă a propus două soluții: în condițiile în care Contractul Colectiv de Muncă încheiat prevede posibilitatea angajării unor înlocuitori pe perioadă determinată, angajarea unor astfel de persoane, sau colaborarea între agenții poștali din localități învecinate. Pentru o consiliere aplicată s-a propus o discuție la sediul ITM Neamț, cu toate documentele părților implicate, respectiv Contractul Colectiv de Muncă și Actul Adițional încheiat. „Instituția Prefectului județului Neamț are rol de mediator, în cadrul dat de Comisia de Dialog Social și vă asigur că, în urma acestei întâlniri, vor fi făcute informări cu sinteza discuțiilor purtate, atât către conducerea Companiei Naționale Poșta Română, cât și către domnul Eduard Corjescu, Secretar de Stat pentru Dialog Social. Cu sprijinul și al deputaților și senatorilor de Neamț, cărora le vom transmite sinteza dezbaterilor de astăzi, prin analiză și dialog, îmi exprim speranța că vor fi găsite soluții favorabile și nu se va trece la etapa mitingurilor de protest”, a promis prefectul Angheluță.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentSpărgător de Cartea Recordurilor: 7 case în 6 zile
Articolul următorPădurea din Târpeşti în pericol să ia foc
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.