0:00

Operațiunea „Supraponderalul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cinci angajați ai ISU, doi de la Serviciul de Ambulanță și două mașini de intervenții reprezintă eforturile depuse pentru transportarea unei singure persoane supraponderale. O intervenție în toată regula care se repetă, pentru cei de la ISU Neamț, de cel puțin zece ori într-o lună. De la Serviciul de Ambulanță angajații spun că și-ar dori să se descurce singuri, dar acest lucru este imposibil în condițiile în care într-o ambulanță echipajul este format din cel mult trei persoane.

„Avem aproximativ zece intervenții pe lună. Pentru unele persoane intervenim în mai multe rânduri, deoarece merg din trei în trei zile la dializă. Trimitem 4-5 băieți cu o autospecială. Este o intervenție minoră, dar nu putem pune în pericol sănătatea omului. Plus că nici cei de la Ambulanță nu fac față. Sunt cheltuieli, dar nu se pune la socoteală în comparație cu faptul că poți salva viața unui om”, a declarat col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.

Ambulanţieri puşi în dificultate

Pe angajații de la Ambulanță astfel de situații îi pun în dificultate aproape în fiecare zi. Un supraponderal nu poate fi cărat decât pe scări, nu încap multe persoane care să țină de targă și în cele mai multe cazuri, aparținătorii spun că nu pot să ajute. Ambulanțierii au dat și peste cazuri grele în care un pacient de 181 de kg poate pune serios în dificultate pe cei care intervin. Acum, aproape pentru orice intervenție, ambulanțierii pun mâna pe telefon și sună la ISU. „Nu ne dorim acest lucru, dar cei care se angajează la noi nu trebuie să îndeplinească condiții fizice, așa cum se întâmplă în alte structuri. Un asistent de 50 de kg n-are cum să pună mâna nici pentru unul de 80 de kg”, a declarat dr. Letiția Damoc, șefa Serviciului de Ambulanță Neamț.

Chiar și așa, cele 80 de kg pot trece de 100, deoarece supraponderalii trebuie asistați, monitorizați de aparate care cântăresc la rândul lor. Nici tărgile nu sunt ușoare. „Până acum am avut brancarde care putea susține până la 130 de kg. Acum am achiziționat unele care pot asigura 180 de kg pentru că este nevoie de așa ceva. Și brancardele sunt destul de grele”, a adăugat dr. Damoc.

Soluția pare să vină din Vest, acolo unde oamenii au înțeles că în astfel de situații nu te poți juca. Reprezentanul SAJ  spune că ar avea nevoie măcar de doi oameni care să fie pregătiți oricând pentru a căra supraponderalii. Așa este în afară… „N-am apela în fiecare zi la cei de la ISU dacă am avea măcar 2-3 brancardieri. Măcar pentru externări. Din păcate o să profităm în continuare de colaborarea bună pe care o avem cu ISU”, a spus dr. Damoc.

Marian TEODOROF

Articolul precedentDerby de Moldova fără primă specială
Articolul următorLeoreanu, nemulțumit de PDL