Vasile Miriuta

Ceahlăul joacă, astăzi, în deplasare, cu FC Botoșani, de la ora 14, meciul programat în cadrul etapei a 14-a. Ceahlăul nu mai are prevăzute în contracte meciuri cu prime speciale, cum avea în trecut. Conducerea administrativă a clubului nu s-a gândit să motiveze jucătorii în vreun fel anume, astfel încât această sarcină cade tot pe umerii lui Vasile Miriuță. Dacă pentru victoria cu 2-1 în fața echipei Săgeata Năvodari antrenorul Vasile Miriuță și-a recompensat elevii cu o pizza și o bere, ne întrebăm care va fi recompensa antrenorului, după prima victorie a elevilor lui în deplasare, după un an și jumătate de ”secetă”? Pietrenii n-au mai izbutit să câștige pe teren străin, de pe 1 mai 2012, când Ceahlăul, antrenat la acea vreme de Costel Enache, a învins cu 2-1 la Sibiu, pe Voința, dar statistica nu-l sperie pe tehnicianul principal al Ceahlăului. Calculul ”nemțesc” pe care l-a făcut Vasile Miriuță, face cât toți banii pe care ar fi trebuit să-i primească jucătorii Ceahlăului, după debutul bun de stagiune, cel mai bun din toată istoria clubului. Antrenorul principal al Ceahlăului  crede că poate realiza obiectivul impus de el însuși până în iarnă: 25 sau 26 de puncte, care ar garanta formației pietrene un campionat lipsit de griji.

”Acum suntem pe locul 5, la 6 puncte de Astra și Petrolul. Dacă în 4 etape, câte au mai rămas, facem 25-26 de puncte este bine. Oricum, este o clasare meritorie a unei echipe mici, față de bugetul pe care-l avem și față de alte echipe cu salarii foarte mari și cu jucători aduși pe bani grei”, atrage atenția Miriuță, care, este destul de sceptic în privința viitorului pe banca echipei pietrene: ”Vom trage linie în iarnă și vom vedea ce și cum. Dacă se dorește continuarea cu mine, atunci va fi bine, pentru că vreau să-mi duc contractul la bun sfârșit, dacă nu, iarăși bine, pentru că eu sunt cu conștiința împăcată, pentru că am venit la Ceahlăul să fac ceva bun”.

Miriuță este propriul manager

Vasile Miriuță este un antrenor pragmatic care nu are nevoie de un președinte executiv care să-i facă programul echipei și nici de director de marketing, care să-i garanteze imagine bună. El singur este propriul manager. Își face calcule și impune echipei obiective realizabile, pe termen scurt. Astfel, Ceahlăul a ajuns pe locul 5, în spatele ”careului de ași” format din Steaua, Astra, Petrolul și Pandurii. Indiscutabil, odată cu rezultatele și cu folosirea jucătorilor produși în propria pepinieră, publicul a revenit la stadion. N-a mai fost nevoie de nicio acțiune de marketing pentru atragerea publicului.

”Vom avea un meci foarte greu, pentru că Botoșaniul e o echipă care joacă bine, agresiv, pe teren propriu. Mă gândesc că vom juca cu stadionul plin, la ora 14, dar ne-am pregătit bine. Nu e derby, am spus la începutul campionatului că jucăm 34 de finale. Am zis că m-aș mulțumi cu 25-26 de puncte. Mai avem 4 meciuri, din care două acasă, cu Timişoara și cu Viitorul, iar în deplasare, cu Botoșaniul și cu Vasluiul. Dacă vor fi 6 puncte, va fi perfect, iar dacă vor fi 9 puncte, va fi senzațional!”, a declarat Miriuță.

Principalul echipei pietrene crede că Ceahlăul trebuie să câștige, în primul rând, meciurile contra echipelor de valoare apropiată, pentru a fi sigură de o poziție bună în clasament.

”Am mai spus că aceastea sunt echipele cu care noi trebuie să ne batem. Să uităm de Steaua și de Astra, care, sunt bonusuri, dacă luăm puncte. Mai sunt 4 meciuri, din care vrem să luăm cât mai multe puncte în tur, ca să avem o iarnă liniștită”, precizează Miriuță. Antrenorul pietrenilor este decis să acorde credit în continuare tinerilor Popadiuc, Chitoșcă, Ștefănescu, Rusu sau Tăbăcariu, în condițiile în care Jula și Ichim sunt incerți, iar Emil Dică și Lucas Garcia sunt ieșiți din formă. Este și un test de rezistență pentru ultimii doi, jucători cărora Miriuță le-a recomandat răbdare și pregătire.

”Pe Popadiuc și Chitoșcă nu i-am propulsat eu, dar i-am ajutat să joace la prima echipă și ei au demonstrat că merită încrederea noastră, că au calități. Sunt copii foarte talentați și mai bine avem un jucător român în lot, decât un străin”, a conchis Miriuță.

În condițiile în care Emil Dică, sau Lucas Garcia nu se vor pregăti cu lotul Ceahlăului sub comanda lui Vasile Miriuță, în această iarnă, este foarte probabil ca ei să plece.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ