0:00

OPC Neamţ: anvelope chinezeşti, cu probleme, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 12 comercianţi verificaţi, 14 sancţionaţi

În perioada 11-15.11.2013, inspectorii OPC Neamţ au verificat modul în care sunt respectate prevederile legale în ceea ce priveşte comercializarea anvelopelor noi şi etichetarea pneurilor când vine vorba de eficienţa consumului de combustibil. Din cei 14 operatori economici verificaţi, în cazul a 12 dintre aceştia s-au constatat abateri. S-au aplicat 8 avertismente şi 7 amenzi contravenţionale în valoare de 14.000 lei. Au fost identificate anvelope de provenienţă din afara UE, din China, pentru care informaţiile referitoare la denumirea şi adresa importatorului din UE (care preia responsabilităţile producătorului pe teritoriul UE) , deşi obligatorii, ele lipseau. Inspectorii OPC Neamţ au găsit:

* anvelope  AELOUS   comercializate de 6 operatori economici;

* anvelope EVERGREEN comercializate de 3 operatori economici;

* anvelope ROCKSTONE comercializate de 1 operator economic;

Anvelopele produse în China din mărcile Aelous, Rockstone şi Evergreen prezentau pe autocolantul cu eticheta de eficienţă a consumului de combustibil informaţii furnizate de producător privind instrucţiuni de utilizare, avertizări care nu erau traduse în limba română. Aceste abateri au fost constatate la 5 dintre operatorii economici         verificaţi.  De asemenea, în alte 2 cazuri se comercializau anvelope, diverse mărci, la care fie autocolantul cu eticheta de eficienţă a consumului de combustibil nu era prezentat vizibil, fie anvelopele oferite spre vânzare nu erau expuse astfel încât să poată fi vizualizate de către consumatori. De asemenea, 2 dintre operatorii economici verificaţi nu aveau afişate informaţiile necesare consumatorilor nemulţumiţi, respective  telefoanele utile acestora denumite generic InfoCons.

Sfaturi pentru şoferi

Important de ştiut de către şoferii nemţeni este că pot primi o garanţie de conformitate de minimum 2 ani la anvelopele noi şi de minimum 1 an la anvelopele second- hand.  În cazul anvelopelor noi, fabricate după 1 iulie 2012:

* producătorul/distribuitorul are obligaţia să pună pe banda de rulare a anvelopei  autocolant cu o etichetă care să indice clasa de eficienţă a consumului de combustibi, clasa de zgomot exterior de rulare şi valoarea măsurată a acestuia, precum şi clasa de aderenţă pe teren umed;

În cazul anvelopelor noi şi second hand “pentru iarnă”, fabricate de la 1 noiembrie 2011:

* trebuie să aibă inscripţionate caracteristicile de iarnă (simbolul „M+S” sau „M.S” sau „M&S”)
Informaţia trebuie să apară inscripţionată cu litere pe peretele lateral (flancul) al anvelopei.

De asemenea, anvelopele second-hand:

* nu trebuie să prezinte tăieturi profunde, crăpături, deteriorări, uzură neuniformă pronunţată;

* adâncimea profilului principal (zona centrală de ¾ din lăţimea benzii de rulare) să fie de minimum 2 mm pentru anvelopele cu diametru de sub 20 inch (1 inch=25,4 mm; 20 inch=508 mm) sau de minimum 4 mm pentru anvelopele cu diametrul peste 20 inch, atât pentru anvelopa de vară cât şi pentru cea de iarnă;

* informaţiile de bază conţinute pe peretele lateral (flancul) anvelopei referitoare la marcajele producătorului să fie vizibile:
● lăţimea secţiunii anvelopei în mm;
● construcţia anvelopei (R=radiala)
● caracteristicile de iarnă (simbolul de iarnă);
● diametrul jantei în inch;
● data de fabricaţie (săptămâna, anul);
● denumirea comercială.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentParlamentarii şi bugetul pe principiul “atât s-a putut”
Articolul următorSpitalul Județean împarte „satisfacții”