0:00

 Omul care-aduce șarpele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Florin Sârb este cel mai mare colecționar de reptile din ţară. El și-a adus la Piatra Neamț colecţia de şerpi veninoşi, şopârle, crocodili, broaște ţestoase şi tarantule. Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț.

Are 43 de ani și este de loc din Arad. Pasiunea pentru reptile o are din copilărie. Acum, se numără este unul din singurii doi colecţionari de şerpi veninoşi din România. Colecția este una de invidiat (pentru cei iubitori de reptile), valorează câteva mii de euro și este printre cele mai asigurate averi. Nu se încumetă nimeni să încerce s-o fure. Colecția însumează peste 70 de specii de reptile periculoase, cele mai multe fiind din zonele tropicale ale lumii. „Am început să adun animale exotice de vreo 15-16 ani”, susţine colecţionarul de reptile. N-ar putea să spună care este cea mai importantă târâtoare, deoarece îi plac toate, dar ne-a „avertizat” că are în colecție cel mai veninos șarpe terestru: „Taipanul australian este cel mai veninos șarpe din lume terestru. Pe internet am văzut că ajunge până la 5000 de dolari. Am dat mai puțin. L-am cumpărat din Polonia”.

* „Eu le înțeleg, dar ele nu”

A fi un crescător de reptile nu este un lucru obişnuit şi, mai ales, nu este la îndemâna oricui. Pentru Florin, este o atracție pe care a simțit-o de mic. Cei din familie l-au înțeles, dar prietenii și cunoscuții îl consideră „un pic cam dus”. A fost mușcat de câteva ori, dar a scăpat. Nu a fost „impresionat” negativ de recția șerpilor. Le înțelege. „Am învățat despre aceste animale și din studiu, dar mai mult din practică. Eu le înțeleg, dar ele nu mă înțeleg pe mine și pentru asta trebuie să fiu atent. Nu e vorba de înțelegere reciprocă. Animalele acestea au simțuri, instinctul de a se apăra și de a vâna. În cazul celor două, nu prea stau pe gânduri”, spune Florin. Chiar dacă în 15 ani a schimbat sute de specii, că atâtea i-au trecut prin mână, nu ar vrea să vândă niciun animal. S-a atașat de ele și ar dori să le mai aducă vreo câțiva vecini: „Sunt scumpe. Am văzut un șarpe care ajunge la 17.500 de euro. La sutele de specii de șerpi existente, sunt multe exemplare pe care mi le-aș dori în colecție – anumite cobre, șerpi cu clopoței. Sunt mai rare, dar le găsesc”.

* Tot timpul pe drumuri

Recunoaște că nu e tocmai o afacere, dar nici nu se poate lăsa de asta. Are o crescătorie de unde achiziționează șoarecii și șobolanii pentru a-și hrăni „prietenii”. „Câștig cât să ne întreținem. Vara merge un pic mai bine, dar după asta e mai greu. Mai scumpe sunt chiria și transportul decât hrana lor”, a precizat Florin.

Omul cu șerpi este mai tot timpul pe drumuri. Merge dintr-o expoziție într-alta, dar mereu are grijă ca, indiferent de drum, animalele să se simtă confortabil, ca acasă. Le-a făcut cuști speciale și se cazează cu expoziția doar în locuri unde are asigurată căldura, pentru ca „partenerii” de drum să nu fie afectați.

A început cu o viperă pufăitoare africană, a continuat cu șerpi cu clopoței, cu veninoase. Acum are peste 70 de specii: mamba, taipan, vipere, șerpi cu clopoței, cobre, piton, crocodili, țestoase, șopârle, cam tot ce ține de reptile.

Expoziția este deschisă publicului nemțean până la sfârșitul lunii octombrie, la Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț.

Omul care-aduce șarpele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (XIV)
Articolul următorApa chioară, parale la fel !