0:00

Omagiu profesorului Eugen Ghiurea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ”Profesorul Eugen Ghiurea este genul dascălului care poate fi un real model actualelor generaţii de profesori şi elevi, prin dăruirea şi spiritul de sacrificiu cu care a slujit şcoala de-a lungul unei impresionante cariere profesionale”. (Portret de dascăl, revista “Apostolul”, 2012)

Eugen Ghiurea, unul dintre cei mai apreciaţi profesori de educaţie fizică din judeţul Neamţ ne-a părăsit discret într-o zi de ianuarie 2014. Distinsul dascăl şi-a iubit foarte mult meseria, dovadă stând numeroasele rezultate deosebite obţinute în cei 42 de ani de activitate didactică. Născut în urmă cu 77 de ani în comuna nemţeană Bârgăoani, Eugen Ghiurea a absolvit ANEFS Bucureşti, cu specializarea gimnastică. Şcolile din Tulgheş şi Bârgăoani, Liceul Pedagogic Gheorghe Asachi (actualmente Colegiul Naţional), CT Forestier, CT de Transporturi Auto, Şcoala nr. 11 Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean al Organizaţiei Pionierilor, Căminul Cultural Bârgăoani sunt locurile în care a profesat cu multă dragoste şi râvnă.

Profesoara Viorica Ghiurea-Laiu, ex-handbalistă de valoare la Relonul Săvineşti, a fost între anii 1973-1978 elevă a Liceului Pedagogic Gheorghe Asachi, iar în prezent predă educaţia fizică atât la unitatea de învăţământ pe care a absolvit-o, cât şi la CN Calistrat Hogaş. Domnia sa ne-a spus că profesorul Ghiurea era foarte devotat profesiei şi că îndrăgea nespus şi arta fotografică. “A suferit enorm când a pierdut-o pe draga lui soţie, doamna Olimpia, distinsa educatoare de la  Grădiniţa Veronica Filip. Îi sunt recunoscătoare pentru tot”.

Omagiu profesorului Eugen Ghiurea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un excepţional profesor metodist

Dintr-un articol din revista “Apostolul” aflăm că, “în paralel cu activitatea didactică a desfăşurat şi activităţi de voluntariat, ca antrenor al echipelor sportive din comuna natală, unde i-a învăţat pe copii să joace fotbal, handbal, volei, să practice oina, atletismul, orientarea turistică, obţinând locuri fruntaşe cu echipele sportive la competiţiile regionale. Şi după pensionare, a continuat să profeseze la CN Petru Rareş, CT Gheorghe Cartianu şi la Şcoala generală nr. 28 din Piatra Neamţ. În calitate de profesor metodist a participat la peste 80 de inspecţii şcolare, dar a avut un rol important şi în realizarea unor monografii ale unităţilor de învăţământ de care şi-a legat activitatea. De-a lungul timpului, ca o recunoaştere a muncii sale a fost răsplătit cu titlul de profesor fruntaş şi numeroase diplome de merit acordate de Ministerul Educaţiei, Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport sau Asociaţia Învăţătorilor. Unul dintre profesorii care a fost inspectat de Eugen Ghiurea îşi aminteşte că a fost un adevărat profesionist, cum puţini mai există în ziua de astăzi. «Trebuia să fii foarte bine pregătit pentru ca domnul Ghiurea să-ţi acorde inspecţia. Avea mare drag de meserie. Niciodată nu a trădat-o. Este o mare pierdere pentru că astfel de oamenii de valoare, bine pregătiţi sunt din ce în ce mai puţini»”.

Ultimele revederi

În iunie 2012 a fost prezent la revederea de 57 de ani a absolvenţilor Şcolii Normale de Învăţători, promoţia 1954 (formată din două clase de fete şi două de băieţi). „Directori şi profesori de la Şcolile Normale, au avut o dragoste deosebită faţă de elevi şi au demonstrat că deţin o puternică pregătire şi o solidă cultură clasică şi pedagogică. Fiind pregătiţi, au reuşit la rândul lor să îi pregătească pe elevi pentru viaţă, mulţi dintre ei îmbrăţişând cariera didactică după ce şi-au terminat studiile. Toţi absolvenţii din 1954 de la Şcolile Normale au studii superioare”, a spus atunci profesorul Eugen Ghiurea.

Tot în 2012 a participat şi la centenarul CN Gheorghe Asachi precum şi la reunirea promoţiei 1962 care a sărbătorit 50 de ani de la absolvirea Şcolii din Bârgăoani. Cu această ocazie dascălul pietrean a declarat: “Am ajuns la concluzia că întâlnirile de acest fel sunt foarte importante, deoarece contribuie la reclădirea pe baza amintirilor a trecutului şcolar şi compararea lui cu prezentul care se concretizează prin multe deficienţe”.

Omagiu profesorului Eugen Ghiurea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Elogiat de venerabilul Paul Vasiliu

În “Monografia Şcolilor Normale din Piatra Neamţ-1912-2002”  autorul, venerabilul profesor Paul Vasiliu a avut numai cuvinte de laudă la adresa sa: ”Activitatea sportivă, din 1969, când se înfiinţează Liceul Pedagogic Gheorghe Asachi, ia o amploare deosebită, manifestată prin antrenarea  majorităţii elevilor la întrecerile cu caracter intern, dar şi prin participarea la numeroase competiţii municipale şi judeţene, iar uneori la finalele zonale sau pe ţară. Această revigorare realizată în condiţii favorabile de atunci, când activitatea fizică de masă era susţinută de stat, se datorează în bună parte inimosului profesor Eugen Ghiurea, care i-a consacrat toată energia sa. El a fost secondat tot timpul de colegul său Chiril Cricopol şi în anumite perioade de profesorii mai tineri Gheorghe Maftei şi Corneliu Lututovici. Cine doreşte să cunoască în amănunt evenimentele sportive în care a fost implicat Liceul Pedagogic Gheorghe Asachi în intervalul cuprins între anii 1969-1983 poate răsfoi albumele-păstrate acum la biblioteca şcolii-în care profesorul Eugen Ghiurea , ajutat de câţiva elevi, le-a însemnat şi ilustrat, cu dragoste, an de an”.

Performanţe sportive şcolare

La CN Gheorghe Asachi, Eugen Ghiurea a obţinut cele mai bune rezultate cu echipele de handbal, cros, orientare turistică şi gimnastică ritmică (din ansamblul de gimnastică a făcut parte şi fiica sa, Mirela Ghiurea Ciurez, cunoscuta învăţătoare de la Şcoala Nicu Albu):

* cros şi orientare turistică: în mai 1972, elevele Elena Popa şi Elena Tărniceru, au participat la faza finală de la Păltiniş-Sibiu, la categoria juniori la orientare turistică; în anul şcolar 1973-1974 elevele Angela Enăşoaie, Veronica Buftea, Miluţa Gârbea şi elevii Petru Dumitru şi Valentin Bălaşa au participat la finala Crosului Primăverii;

* gimnastică ritmică modernă: în anul şcolar 1975-1976, gimnastele şcolii au participat la finala de la Iaşi, unde s-au situat pe locul opt; în primăvara anului 1978, echipa de gimnastică (în componenţa Elena Puricescu, Iulia Obadă, Elena Turtică, Tatiana Lungu, Luminiţa Dumitru, Aurora State, Maria Bălţătescu, Carmen Udrea şi Gabriela Pastia) participă la finala de la Vaslui pentru tineretul şcolar; tot în acelaşi an, ansamblul cu steaguri (format din Vera Arvinte, Luminiţa Bălan, Niculina Durican, Mirela Ghiurea, Gabriela ~epeş, Mona Puşcaşu, Elena Puricescu, Aurora Condurat) participă la concursul de gimnastică ritmică pentru clasele terminale, ajungând în fazele zonale şi finală de la Iaşi, Bacău şi Arad;

* atletism: în anul şcolar 1976-1977, reprezentantele liceului (Elena Iftode, Florentina Deac, Lidia Ilie, Carmen Popovici) au ajuns la faza finală a întrecerilor de atletism, categoria junioare unu, clasându-se pe un onorabil loc 2, după Liceul Nicolae Bălcescu din Craiova.

Ana MOISE

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorDeszăpezirea cu bune și rele

2 COMENTARII

  1. Mesajul meu pentru Mirela si pentru fete:

    Fiti pe deplin convinse ca Bubu va fi prezent in viata noastra cel putin atata timp cat eu voi fi pe pamant. Mai tarziu, va veni randul vostru, a lui Raducu & comp. sa-i onorati memoria asa cum se cuvine. Fara exagerare, nu cred ca se va mai naste un alt om atat de bun la suflet, de iubitor de meserie si de copii, de familist desavarsit cum a fost Nea Eugen. Asemenea oameni nu mai apar, s-a dus vremea lor, nu mai sunt in trend… Par vorbe de complezenta, dar cei care au trait alaturi de el stiu ca nu exagerez deloc. Dimpotriva!

Comentariile sunt închise.