0:00

„Îmi doresc eficiență și consumuri cât mai mici”

* interviu cu Elena Boengiu, managerul Publiserv Piatra Neamţ

După o săptămână de luptă cu zăpada se poate spune că în Piatra Neamț se circulă mai mult decât rezonabil. Managerul Publiserv, Elena Boengiu spune că este mulțumită de felul în care s-a reușit curățarea arterelor principale și a străzilor din cartiere. Tot ea mai declară că încă mai este mult de lucru mai ales pe străzile interioare și există și locuitori nemulțumiți.

Deszăpezirea cu bune și rele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– Ce se întâmplă în această perioadă în municipiul Piatra Neamț din punctul de vedere al programului de deszăpezire?

– Zilele acestea, cărăm zăpada și degajăm anumite sectoare unde, din cauza vântului, aceasta a ajuns din nou pe carosabil, în zonele Izvoare și Bâtca Doamnei, de exemplu. Încercăm să ne organizăm de așa natură încât să reușim să curățăm toate intersecțiile, stațiile de autobuz. Au fost cele două valuri de ninsori de la sfârșitul săptămânii trecute, iar de joi am început să încărcăm zăpada chiar și cea de pe margine, din inersecțiile mici, de unde a curățat lumea trotuarele și de pe stăzile care fac legătura cu bulevardele mari.

Deszăpezirea cu bune și rele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– Cum vi s-a părut deszăpezirea de la pupitrul de comandă al Publiserv?

– Problema este că dacă nu sunt oamenii coordonați și nu-și respectă traseul prestabilit nu ne descurcăm. Am stabilit că fiecare are traseul lui, iar unul sau două echipaje rămân în permanență la centru pentru a acționa în caz de urgență majoră. Acest fapt m-a determinat să comand GPS-uri pentru utilaje pentru a vedea exact ce se întâmplă. Contează foarte mult organizarea și numărul de utilaje, iar Publiservul trebuie să recunosc că nu are foarte multe. Ca să facem față am închiriat două buldoexcavatoare. Oricum sunt și cetățeni mulțumiți și cetățeni nemulțumiți, însă locuitorii municipiului Piatra Neamț trebuie să știe că încercăm să facem față. Încercăm să strângem și zăpada adunată în spatele mașinilor parcate, iar varianta cea mai bună ar fi ca de comun acord cu locuitorii să se elibereze complet câte o stradă și să intrăm cu lama. Îmi doresc cât mai multă eficiență și în același timp și consumuri cât mai mici.

Deszăpezirea cu bune și rele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Organizare şi coordonare

– Este primul an, după mulți alții când cel puțin pe arterele principale din Piatra Neamț se vede asfaltul și nu este gheață. Ce material antiderapant ați folosit?

– Există 3 variante de mixturi antiderapanete. Cea mai bună soluție pe care am folosit-o în momentul de față este amestecul de nisip cu clorură de magneziu cu sare și avem 4 utilaje care împrăștie astfel de material antiderapant plus 2 utilaje care împânzesc nisip cu sare. În continuare, chiar dacă va mai ninge programul rămâne același. Este asigurată permanența și totul se coordonează prin intermediul ofițerului de serviciu. Deși acum a fost abia prima zăpadă și de abia am cunoscut oamenii de la Publiserv am stabilit că totul se face prin intermediul unui program strict și a ofițerului de serviciu. În acest fel există organizare și coordonare și nu se acționează haotic pentru că în acest fel este eficientizată munca oamenilor și consumul utilajelor. Eu zic că s-a trecut pe toate străduțele din oraș deși nu putem mulțumi pe toată lumea. Sunt străzi foarte înguste unde nu se poate intra cu orice fel de utilaj în condițiile în care sunt și foarte multe mașini. Noi încercăm, ușor ușor să adunăm toată zăpada. Pe viitor avem în plan să achiziționăm două utilaje speciale, puternice care să încapă pe orice tip de stradă, fie ea cât de îngustă.

Irina CĂLIN

Articolul precedentOmagiu profesorului Eugen Ghiurea
Articolul următorÎmpotriva violenței juvenile