0:00

 ”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa ziarului „Ceahlăul » la schi

Ziarul Ceahlăul, în colaborare cu CJEFS Neamț, organizează un concurs de schi dotat cu Cupa ziarului Ceahlăul la care sunt invitați să participe toți amatori de schi din județ. Concursul va avea loc pe 2 februarie, începând din jurul orei 14,30 pe pârtia Cozla și se va desfășura la următoarele categorii-copii, juniori, seniori-băieți și fete. Proba de concurs-coborâre dirijată contra cronometru. Câștigătorii vor primi în afara trofeului oficial, diplome și cadouri din partea CJEFS, a Școlii Sportive de Elevi din Piatra Neamț, a Consiliului județean al Organizației Pionierilor și a AS Loto-Pronosport. (Ceahlăul, marți, 14 ianuarie 1969)

FOTBAL

Reluarea pregătirii

Ieri și-a reluat antrenamentele, sub conducerea antrenorului secund Virgil Rizea, lotul de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Perioada accentuată de antrenament zilnic urmărește acomodarea organismului la clima aspră și o cât mai intensă pregătire fizică generală, prin exerciții în sală și alergări pe teren variat. (Ceahlăul, joi, 9 ianuarie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Petre Steinbach are cuvântul

Cu Ceahlăul, privind spre viitor (1)

Decolarea e mai grea decât zborul

La sfârșitul primei părții a campionatului diviziei B de fotbal, Ceahlăul Piatra Neamț are o situație de natură să-i încânte pe suporteri-locul 4, la numai un singur punct de lider-dar cred că ar fi mai bine să privim într-un mod critic și lucid situația, gândind mai ales la viitor. Ca antrenor care am preluat cu multă plăcere și încredere pregătirea formației, vreau să parcurg împreună cu cititori acestui ziar și cu susținătorii Ceahlăului, cât se poate mai succint, perioada competițională recent încheiată și să vedem în ce măsură realizările de până acum pot constitui o bază de plecare spre un nou avânt și spre un alt destin al echipei.

Sub zodia semnelor de întrebare…

Începutul a fost partea cea mai grea, perioada incertitudinii și a căutărilor, a nesfârșitelor ceasuri de consum psihic și nervos pentru un antrenor. Sunt situații inerente la preluarea unei echipe, a unui colectiv nou, necunoscând jucătorii, valoarea lor individuală, calitățile și scăderile lor. M-ar fi ajutat mult un carnet de antrenor din perioada anterioară, dar predecesorul meu (tov. Burtea) nu mi-a lăsat nicio moștenire de acest gen, în care să pot găsi note despre jucători, caracterizări individuale, concepția tactică cu care a jucat până atunci echipa și ce posibilități tehnico-tactice au demonstrat echipierii pentru aplicarea ideii de joc respective. A trebuit să mă mulțumesc numai cu informări verbale, consultări cu conducătorii secției de fotbal a clubului, sondaje printre jucători, etc. O altă dificultate la care nu mă așteptasem: lotul cuprindea prea mulți apărători – 10 – și numai 5 înaintași.

Se impunea deci, în primul rând, completarea lotului, fie prin achiziții noi (transfer), fie prin promovarea unor juniori, ținând seama și de faptul că federația a statutat pentru echipele din categoria B obligativitatea de a avea pe teren cel puțin un jucător sub 23 de ani și doi jucători până la 18 ani, ca rezerve, pe foaia de arbitraj. M-am folosit de ambele posibilități. De la 2 iulie-când am început pregătirile-și până la perioada transferărilor, am încercat o serie de jucători proveniți din alte cluburi și care se încadrau, în majoritate, în aceste criterii: Orbanu, Diaconu, Oțelescu, Crăciun-toți sub 23 de ani, plus Plugaru (actualmente la Progresul Brăila), acesta din urmă cu vârsta depășită. M-am fixat asupra lui Diaconu (17 ani) și Oțelescu (22 ani) și am obținut transferarea lor la Ceahlăul, cu drept de joc. Din cadrul juniorilor proprii am promovat pe Ciocârlan (18 ani) și Nița (16 ani), doi tineri cu perspective.

Primul obiectiv trebuie să fie întotdeuna pedagogic!

De obicei antrenorul își propune: un obiectiv de instruire cu metode și mijloace corespunzătoare unei cât mai temeinice pregătiri; un alt obiectiv-de performanță : ocuparea locului 1, 2, 5, etc. Dacă în ceea ce privește obiectul de instruire nu este cazul să-l dezvoltăm aici, vreau să arăt că din cauza necunoașterii lotului, a capacității individuale de joc, a adversarilor din seria întâi a diviziei B, în care activează echipa noastră, nu mi-am putut propune inițial ocuparea unui anumit loc. În schimb mi-am fixat un alt obiectiv, după părerea mea mai important decât locul însuși în clasament, un obiectiv, dacă vreți, pedagogic, constând din :

1. Realizarea unui climat de muncă și colaborare rodnică;

2. Câștigarea încrederii jucătorilor, în pregătirea profesională, seriozitatea și autoritatea antrenorului;

3. Deșteptarea ambiției și dorinței tuturor componenților lotului de a ieși din anonimat;

4. Realizarea unui echilibru între activitatea sportivă și viața personală a jucătorilor, prin ceea ce se numește cu un termen consacrat “antrenamentul invizibil”;

5. Disciplină de fier, atât la antrenamente, cât și la jocuri, respect față de coechipieri, adversari, arbitru, public, pornind de la deviza: “niciun jucător eliminat, nici măcar avertizat” – obiectiv pe care l-am atins și constituie o realizare poate mai importantă decât cele 19 puncte acumulate în turul campionatului de fotbal 1968-1969. (Ceahlăul, miercuri, 15 ianuarie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Criteriile unui fotbal de calitate

Cinci minute cu Virgil Rizea, antrenorul secund al echipei Ceahlăul

De câteva zile, echipa divizionară Ceahlăul și-a reluat cu intensitate antrenamentele. Interesați de felul în care se desfășoară această etapă decisivă pentru luarea unui start bun în returul campionatului, ne-am adresat antrenorului Virgil Rizea, care împreună cu Petre Steinbach se află la conducerea tehnică a formației.

– Cum ați început perioada pregătitoare dinaintea reluării sezonului competițional ?

– În momentul de față se pune un mare accent pe sănătatea sportivilor. De altfel presa de specialitate a acordat importanța cuvenită acestei probleme deloc neglijabile. Toți sportivii lotului nostru au trecut cu bine probele medicale la care au fost supuși. Primele antrenamente au avut drept scop adaptarea progresivă a organismului la efort. În luna februarie am programat câteva partide de verificare în compania unor echipe divizionare ca Dinamo Bacău, Politehnica Iași, Cimentul Bicaz, Victoria Roman. Această febrilitate se datorește faptului că suntem angrenați în Cupa României, unde în etapa din 2 martie vom primi, la Piatra Neamț, replica unei formații din prima ligă a țării.

– Intentionați să promovați elemente tinere ?

– Rezervăm publicului pietrean câteva surprize în această privință, cu care vom risca (vorba vine) în retur. Personal, consider că o echipă trebuie să promoveze permanent și curajos tineri talentați, fiind greșită mentalitatea conform căreia ar avea posibilitatea de subzistență numai prin import de jucători. Un oraș care nu-și are o pepinieră proprie, hai să-i spunem o școală, va bâjbâi într-o competiție de performanță.

– Sunteți de puțină vreme la conducerea echipei Ceahlăul. Care sunt primele impresii pe care le puteți împărtăși cititorilor noștri?

– Am găsit o atmosferă de muncă pe care mi-am propus s-o amplific cu o mai susținută intransigență pe plan disciplinar. Dacă în tur am avut o comportare bună, aceasta s-a datorat faptului că s-a realizat o omogenizare valorică și sufletească ce se cer menținute și pe viitor. (Cristian Livescu, Ceahlăul, joi, 16 ianuarie 1969)

TINERET

Deschiderea unui patinoar la Piatra Neamț

Clubul Ceahlăul ne informează că, începând de astăzi, pune la dispoziția amatorilor un patinoar în aer liber, amenajat în fata sălii Ceahlăul de pe strada Ștefan cel Mare. În felul acesta, copiilor și tineretului din Piatra Neamț li se oferă pe timpul iernii posibilitatea petrecerii agreabile a timpului liber. (Ceahlăul, miercuri, 8 ianuarie 1969)

HANDBAL

Competiții de handbal școlare

Campionatul județean al școlilor generale

Timp de doua zile, în sala sporturilor Ceahlăul s-a desfășurat cea de-a doua ediție a campionatului județean de handbal rezervat echipelor școlilor generale. Numărul destul de ridicat al participantelor la acest turneu (6 echipe de băieți și 4 de fete) permite concluzia că handbalul și-a câștigat oarecum locul ce i se cuvinea în rândul celorlalte discipline sportive practicate în școală.

Cele 21 de jocuri ale turneului au dovedit însă un nivel de pregătire mediocru al unei mai bine de jumătate dintre competitoare. Foarte mulți copii, mai ales fete, nu și-au însușit încă nici cele mai elementare deprinderi handbalistice (nu știu să prindă și să paseze balonul corect, nu aruncă la poartă cum se cuvine). La capătul acestei competiții s-au impus formațiile Școlii generale nr. 3 – la băieți și a Școlii generale nr. 2 -la fete, ambele din Piatra Neamț, de la care am remarcat câțiva elevi cu reale calități: Adam Viorel, Bordei Alexandru și Smeu Elena. Revelația competiției a constituit-o echipa Liceului din Borca, care deși clasată pe locul al cincilea numai, a demonstrat că posedă o orientare tactică în atac și în apărare, utilizând chiar pivotul, cum rar s-a întâmplat în cazul celorlalte participante. Menționăm pe conducătorul de joc – Bondar Viorel. Elevii profesorului Mihai Petrovici au pierdut de aceasta dată, însă este posibil ca în alte confruntări să fie în stare de surprize. (prof. Chiril Cricopol, Ceahlăul, vineri, 10 ianuarie 1969)

Turneu rezervat copiilor

Recent a avut loc la Roman campionatul municipal de handbal rezervat copiilor, organizat de CMEFS și comitetul municipal al UTC la care au participat 4 echipe de băieți de la școlile generale nr. 14 -Horia,1, 3 și 7. Partidele au reușit să se ridice la un nivel satisfăcător din punctul de vedere al pregătirii, dacă ținem cont și de vârsta fragedă a competitorilor. O frumoasă comportare a dovedit formația Școlii generale nr. 14-Horia, care de altfel a și câștigat turneul, fiind îndrumată îndeaproape de prof. Ion Argeșanu. Remarcăm din rândul acestei echipe pe Alexa, Afloarei, Radu Gheorghe și Andrieș. Pe următoarele trei locuri s-au situat echipele școlilor 3, 1 si 7. (prof. Alexandru Udrea, Ceahlăul, vineri, 10 ianuarie 1969)

RETROSPECTIVA SPORTIVĂ 1968

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Breviar

– În județul nostru activează peste 200 de asociații sportive, cuprinzând un număr de 616 secții pe ramuri de sport afiliate.

– Numărul sportivilor legitimați se ridică în momentul de față la 1.730, iar cel al sportivilor clasificați la peste 1.300. Pregătirea lor este încredințată unor aproximativ 100 de profesori și antrenori, din rândul cărora amintim pe Petre Steinbach, O. Constantinescu-Nehoi, Maria Săvinescu, Chiril Cricopol, Nicolae Teodorescu, Aurel Bacruban.

– Cele 186 de baze sportive -terenuri complexe, săli de gimnastică și jocuri, popicării, stadioane de fotbal cu piste de alergări, bazine de înot-fac posibilă realizarea a noi și noi performanțe.

– Câteva performanțe remarcabile pe plan național: Biruința Gherăiești-vicecampioană republicană la oină, echipa de volei Ceahlăul a promovat în prima divizie a țării, fotbaliștii aceluiași club au terminat turul campionatului de fotbal al diviziei B în actuala sa ediție pe un meritos loc 4, la un punct distanță de lider. În cadrul seriilor divizionare școlare, echipa de handbal fete a terminat turul pe primul loc, echipele de baschet băieți, volei fete și volei băieți, pe locul secund, iar cea de handbal băieți pe locul 3.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Asigurarea unei baze materiale complexe

În anii noștri, asigurarea unei baze materiale complexe a devenit o preocupare de primă mărime pentru toate cluburile și asociațiile sportive. S-a înmulțit numărul bazelor sportive de performanță, ceea ce a contribuit la creșterea rezultatelor bune și foarte bune acumulate de sportivii județului nostru. Între construcțiile de acest fel, în vara anului 1968 a fost dată în folosința la Piatra Neamț, sala sporturilor Ceahlăul. Cu un aspect arhitectonic modern, în cursul acestui an, va deveni un  complex mult lărgit prin amenajarea câtorva terenuri în aer liber dedicate antrenamentelor și jocurilor unui număr mare de sportivi ai municipiului.

Febra aspirației spre consacrare

Aspirațiile din ce în ce mai îndrăznețe pe care și le propune Școala Sportivă Piatra Neamț au depășit de mult faza entuziasmului propagandistic pentru sportul de performanță, trecând în zona fecundă a împlinirilor. Totul părea poate un miraj în noiembrie 1957 când, sub conducerea profesoarei Maria Săvinescu, două grupe de începători în tainele voleiului puneau bazele a ceea ce ne-am învățat să apreciem azi ca unitate școlară independentă. Cei 60 de elevi de atunci nu bănuiau că sunt martorii actului de naștere al unei instituții devenite cu timpul prestigioasă în viața sportivă școlară din țara noastră.

În momentul de față, cele 9 secții pe ramuri de sport, împărțite în 20 de grupe (8 de avansați, 12 de începători), reunesc nu mai puțin de 362 de sportivi elevi, cifră în stare să oglindească perseverența și seriozitatea celor 9 cadre didactice animate de o pasiune constantă și exigentă. Să notăm și cele doua secții recent înființate de gimnastică și de canotaj, secții în care sunt acreditate speranțe certe pentru anii viitori. Selecționerii loturilor naționale de juniori se interesează permanent de noile talente promovate de Școala Sportivă din Piatra Neamț. Actualmente, Doina Lașcu este componentă a lotului național de schi. Adrian Vornicu, Andrei Cotoros și Stejerel Spiridonescu sunt cooptați în lotul național de baschet, iar Adrian Zvolinschi în cel de volei. Acestora li se adaugă cele trei divizionare A ale clubului Ceahlăul-Albiș, Zahareanu și Moraru-foste componente ale echipei școlii sportive.

Succese de prestigiu

Anul 1968 a îmbogățit palmaresul Școlii Atletice din Roman cu câteva succese de prestigiu, obținute în țară și peste hotare. Cele 6 recorduri republicane, la care se adaugă alte 6 titluri de campioni republicani și 33 categorii de performanța (din care un titlu de maestru al sportului)-iată în termeni statistici cele mai elocvente dovezi ale măiestriei sportive, certificând prestigiul binemeritat de care se bucură elevii perseverentului antrenor O. Constantinescu-Nehoi. Maestră a sportului la 17ani, Mariana Filip este campioană balcanică de junioare la cros pe echipe, titlu dobândit la Istanbul în urma unei excelente comportări.

De asemenea, în cadrul concursului speranțelor olimpice de la Berlin, aceeași atletă a obținut un meritos loc 2 în proba de 400 m cu 56 secunde, 2 sutimi. Aceste succese internaționale s-au adăugat celor trei titluri de campioană la junioare. Alte trei atlete romașcance sunt în posesia titlurilor de campioane ale României: Georgeta Murărescu și Mihaela Loghin, ambele la greutate, Eleonora Monoranu la 300 m. În plus, Mihaela Loghin, a stabilit un nou record republican la greutate, iar Lacrămioara Diaconiuc este în posesia aceluiași titlu, la 300 m. Școala atletică romașcană se mândrește și cu doi sportivi de categoria întâi-Rodica Ţarălungă și Mihai Păduraru – și nu mai puțin de 13 sportivi de categoria a doua.

Așa se face că pentru anul 1969 un număr de 11 sportivi, din care 7 fete și 4 băieți vor reprezenta sportul nemțean în cadrul loturilor naționale de juniori și seniori. Școala performerilor din Roman a devenit una din bazele atletice cu cele mai serioase rezonanțe în țara noastră și munca de depistare și îndrumare a tinerelor talente, desfășurată zi de zi de profesorul Olimpiu Constantinescu-Nehoi, merită toate felicitările. (Cristian Livescu, Ceahlăul, sâmbătă, 11 ianuarie 1969)

Articolul precedentPenicilina – Unic 3-0 (11, 20, 14)
Articolul următorOmagiu profesorului Eugen Ghiurea