Olimpică internațională, cu o medalie de bronz și o medalie de argint la astronomie și astrofizică, Flavia Cristina Pascal, în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, a fost premiată în cadrul ceremoniei organizată de Ministerul Educației și Cercetării. Alături de Flavia s-a aflat și profesorul Dan Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului și coordonatorul clubului de astronomie din cadrul Centrului de Excelență al Județului Neamț.

 

Premiile în bani și diplomele au fost înmânate Flaviei și profesorului Dan Oniciuc de premierul Ludovic Orban, care a participat la festivitate alături de ministrul Monica Anisie. Pe lângă sumele în bani pentru medaliile câștigate anul acesta la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, ediția a XIII-a de la Balaton (Bulgaria) și ediția a XIV-a de la Piatra Neamț (România), Flavia a primit din partea ministerului două burse olimpice, pe durata unui an. Conform regulamentului, premii în bani au fost acordate și profesorului coordonator și școlii. Echipa de la „Petru Rareș” a fost singura prezentă din județul Neamț pe podiumul olimpicilor la eiția din acest an.

Ceremonia a avut loc pe 17 decembrie, la Palatul Național al Copiilor din București. Au fost răsplătiți 163 de elevi care au obținut 61 de medalii, premii și mențiuni la 14 olimpiade internaționale, respectiv 139 de medalii, premii și mențiuni la 26 de concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori). În total, palmaresul olimpicilor români în acest an a fost de 200 de distincții. Au fost premiați și cei aproximativ 200 de profesori și 85 de școli în care învață laureații. Potrivit reglementărilor în vigoare, premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au următoarele cuantumuri: 12.550 lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevi. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. La ceremonia de ieri au fost premiate cele mai de succes activități din programul „Şcoala Altfel 2019”. Fondul total de premiere alocat de MEC este de peste 2.900.000 lei. (C.I.)

Articolul precedentZeci de percheziții pentru destrămarea rețelei licențelor false
Articolul următorTârgul de Crăciun: „VIVA ALLEGRIA”, MARIO JOY şi ADINA („HEAVEN”)