Din datele oficiale, sunt 190 de nemțeni care s-au întors prin Vama Nădlac în perioada 17-19 martie, după deblocarea graniței ungare, potrivit Prefecturii Neamț. În aceeași perioadă, numărul persoanelor plasate în carantină a crescut cu 13, astăzi fiind raportate 137 de persoane. Numărul celor care au trebuit să stea în izolare acasă a crescut cu 835 de persoane, în cele două zile.

Această creștere a numărului celor care au intrat în izolare nu poate fi pusă doar pe seama nemțenilor veniți din afară. Mai curând, sunt persoane apropiate de ultimele patru cazuri confirmate, din 15 martie până acum, toate din Piatra Neamț. Este vorba de femeia de 43 de ani, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, confirmată pozitiv duminică noapte, 15 martie. Ancheta epidemiologică a scos la iveală 34 de contacți direcți, cu probe prelevate, care au intrat, împreună cu familiile, în izolare acasă. Rezultatele sunt așteptate. Mai este bărbatul de 31 de ani, organizatorul Campionatului național de dans sportiv din perioada 29 februarie – 1 martie, de la Sala Polivalentă, confirmat pozitiv pe 17 martie. La fel și bărbatul de 34 de ani, confirmat tot pe 17 martie, în legătură cu evenimentul de la Sala Polivalentă. Și ultimul este bărbatul de 70 de ani, confirmat astăzi, 20 martie, care a fost și el la evenimentul de dans. Anchetele epidemiologice în aceste cazuri legate de Sala Polivalentă continuă și astăzi. În cele mai bine de două săptămâni, fiecare din cei trei a intrat în contact mai mult sau mai puțin apropiat cu zeci, probabil și sute de persoane, dacă ne referim la ultimul bolnav. Așa că, o bună parte dintre aceste persoane a primit indicația să stea acasă, izolată, pentru 14 zile. Vasile Ouatu, patronul Complexului comercial Unic, s-a simțit rău în ziua de 17 martie, când a fost adus cu ambulanța la UPU, apoi transferat la Sanatoriul Bisericani și de acolo înapoi la Infecțioase Piatra Neamț, de unde a fost dus la Infecțioase Iași. A fost cercetat penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar Parchetul Piatra Neamț a clasat, ieri, dosarul, fiindcă fapta nu există. Mai este o anchetă penală și în cazul lui Ciprian Nechita, tot pentru zădărnicirea bolilor, dar nu s-a ajuns la o rezoluție.

Amploarea anticipată de aceste cazuri l-a făcut pe prefectul George Lazăr să transmită un mesaj public de calm în briefing-ul de presă de astăzi: „La cazul la care azi noapte a venit rezultatul, nu avem un indiciu clar că e infestat pozitiv și nu este precizat ca și contact direct de la Sala Polivalentă. Vom vedea ancheta epidemiologică ce va stabili, sunt circa 24 de contacți direcți ai domnului de azi noapte, li se recoltează probe azi. Nu este obligatoriu ca persoane care au participat la sala polivalentă să fi contactat, chiar dacă s-au întâlnit cu persoane confirmate, sau să aibă rezultate pozitive. Dar, au trecut 17-18 zile de la acel eveniment. Cine nu a avut simptome în mod deosebit, a ieșit din perioada de 14 zile de izolare, conform precizărilor Direcției de Sănătate Publică Neamț. Teoretic, n-ar trebui să avem o explozie mare după acel eveniment. Nu înseamnă că toată lumea care a participat este într-un risc major de a fi infectată! Probabil doar cei care au avut un contact mai apropiat. Cei de la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț, de la UPU, au proceduri medicale clare de protecție, în funcție de pacientul preluat. În mod normal, trebuie să fie pregătiți, ei știu cum trebuie să procedeze. Personalul medical UPU și Ambulanță are obligația de a se proteja. La Ambulanță am fost ieri și i-am văzut cum sunt echipați când merg la recoltare”.

Între timp, doar astăzi au intrat în izolare acasă alte cel puțin 15 cadre medicale după ultimul caz confirmat: două de la Ambulanță, 5 de la Sanatoriul Bisericani – medicul de gardă, dr. Cristina Atănăsoaie, doi asistenți, o infirmieră și paznicul care l-a condus la radiologie, dar și 7-8 cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. La spitalul județean ancheta epidemiologică nu era gata, vizate fiind UPU și secția de Boli Infecțioase. Măsura de izolare acasă pentru cei care au fost contacți direcți și apropiați ai pacientului Vasile Ouatu s-a dispus întrucât testul său a fost pozitiv: „Într-adevăr, au trecut cele 14 zile de la evenimentul de la Sala Polivalentă, dar cazul 6 este pozitiv și trebuie ca ultimele 2 teste să fie negative, cele din zilele 13 și 14”, a precizat dr. Daniela Marcoci, din cadrul DSP Neamț. Până acum, din UPU mai erau în izolare acasă patru cadre medicale, între care un medic și două asistente plus o infirmieră, după pacientul Ciprian Nechita. Acesta n-a fost întrebat expres dacă a fost la Sala Polivalentă, decât după ce a stat câteva ore în urgență. Cadrele medicale care au fost contacți apropiați au fost trimiși la izolare, acestea au avut echipament de protecție – mască și mănuși – în timpul consultului.

(C.I.)

Articolul precedentPoliția Neamț a interzis vizitele la arest, în Neamț sunt 1440 de persoane în autoizolare
Articolul următorAparatul de testare rapidă ajunge la începutul lunii aprilie la Spitalul de Urgență Piatra Neamț