Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a doi funcționari publici, din care unul cu statut special.
Este vorba despre Daniela Tănase, funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, care, ”în perioada 16 decembrie 2011 – 2 octombrie 2017, a exercitat simultan calitatea de funcționar public cu statut special (comisar-șef de poliție – psiholog) și profesia liberă de psiholog în cadrul Societății civile Tănase și Asociații, obținând venituri. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 96din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 45, alin (1), lit. i) din Legea nr. 360/2002”, după cum informează Agenția Națională de Integritate.
Al doilea caz de incompatibilitate este al Mariei Miron, funcționar public în cadrul Primăriei comunei Stăuceni, Botoșani, care, ”începând cu data de 1 septembrie 2009, în calitate de funcționar public, desfășoară și activități remunerate (de administrator financiar) în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Stăuceni, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. 2, lit. a) din Legea nr. 161/2003”.
ANI susține că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ambele doamnei au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Art. 94, alin. 2, lit. a) din Legea nr. 161/2003, precizează că ”Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice […]”. Art. 96, alin. (1), al aceleiași legi, precizează că ”Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice. Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special potrivit fișei postului”. În fine, art. 45, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 360/2002, spune că ”Polițistului îi este interzis să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepția funcțiilor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ, a activităților de cercetare științifică și creație literar-artistică”.
Comunicatul integral al Agenției aici. (ZCH News)