ACTUALIZARE: Cei 21 de țigani au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, urmând ca mâine, 12 iulie, să fie prezentați (degeaba) procurorului.

Comunicatul oficial al Poliției Neamț şi video aici.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Mobilizare de amploare în această dimineață, în zona Târgu Neamț, unde au acționat 135 de polițiști și jandarmi, polițiștii fiind aduși de la toate secțiile rurale din județ, și însoțiți de mascații de la Serviciul de Acțiuni Speciale, iar jandarmii fiind de la IJJ Neamț și de la gruparea mobilă de jandarmi Bacău.

La ora 6, ca la un semn, s-a intrat simultan în 5 locuințe din Târgu Neamț și în toate casele din strada Ștefan cel Mare, din Vânători-Neamț, adică 28 la număr, precum și în 5 locuințe de pe strada Cetății, din aceeași comună.

Acțiunea a fost coordonată de comisarul șef Neculai Catană, adjunctul IPJ Neamț, și a urmărit punerea în executare a 28 de mandate de aducere, cu pătrundere, emise de Judecătoria Târgu Neamț, pe numele tot atâtor participanți la scandalul de stradă.

21 de mandate au fost executate imediat, unul singur nefiind pus în practică, pentru că, surprinzător, titularul era plecat la muncă.

Polițiștii au extins, însă, acțiunea și, pe strada Ștefan cel Mare din Vânători, au legitimat absolut toate persoanele găsite, iar cele care, în mod normal, nu aveau ce căuta acolo, au fost duse la poliție, amprentate și verificate în baza de date.

Toate persoanele ridicate în această dimineață sunt altele decât cele 14 reținute inițial în faimoasa bătaie din stradă petrecută în seara de joi, 5 iulie, la Târgu Neamț.

Spre deosebire de primul lot, acuzat de încăierare și tulburarea liniștii publice, acum au apărut și două infracțiuni de distrugere. Unul dintre suspecți a fost filmat când spărgea gresia cu un baros și o ”furniza” drept ”armament” participanților la scandal, iar al doilea a rupt o jardinieră din fața unui local, pentru că nu avea cu ce să lupte. Toți cei 21 de țigani ridicați dimineață vor fi prezentați Parchetului Târgu Neamț, în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Din păcate, potrivit Codului penal aflat în vigoare, infracțiunea de distrugere se pedepsește cu maximum doi ani de închisoare, ceea ce înseamnă că cea mai ”dură” măsură care se poate lua împotriva scandalagiilor este controlul judiciar, pentru că arestarea preventivă nu se poate dispune decât pentru infracțiuni pedepsite cu minimum 3 ani de închisoare.

După acțiunea de astăzi, în care polițiștii au vrut să arate și cine controlează strada, chiar și la Târgu Neamț, vor urma altele, de amploare mai redusă, unul dintre scopuri fiind și identificarea femeilor războinice care au participat activ, alături de bărbații lor. (C.M.)

Articolul precedentCe bani primesc orașele din Neamț pentru înlăturarea efectelor inundațiilor. Târgu Neamț conduce în top
Articolul următorOffside cu integritatea la un comisar șef de poliție și un funcționar public
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.