Inundațiile din comunele Borca și Farcașa s-au produs din cauza ploilor. Este declarația fermă a lui Vasile Ruscanu, responsabil cu fondul forestier la Ocolul Silvic Borca, un ocol care are faima că este foarte zgârcit cu aprobările pentru tăiere și foarte eficient în a prinde hoții de lemne.
”În ultimii 12 ani, pe cele 3.745 de hectare de pădure pe care le avem în administrare nu s-au făcut decât tăieri de igienizare și s-au extras accidentalele, toate în volum de maximum 1.000 mc pe an, ceea ce înseamnă 2-3 mc la hectar. Pădurea se vede, de altfel, peste tot, cu ochiul liber. A plouat în câteva reprize în luna iunie, iar când solul era deja îmbibat cu apă, au început ploile torențiale din perioada 29 iunie – 1 iulie. Indiscutabil, pădurea are o capacitate de retenție a apei mai mare decât pășunea – la Farcașa, s-au rupt pășunile primăriei -, însă, în condițiile în care terenul are pantă și este deja saturat, nu mai absoarbe nimic, se formează torenții și, implicit, se ajunge la inundații. Problema constă, mai curând, în amenajarea albiilor și în proiectarea podurilor, care au deschiderea insuficientă”.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț ne-a furnizat date despre cantitățile de precipitații căzute în perioada critică. Menționăm, însă, că la Farcașa, de exemplu, nu există decât un singur punct hidrometric, la Frumosu, iar în satele Stejaru și Bușmei a plouat mai mult. (C.M.)
Angatii Romsilva Borca au intervenit cit s-a putut, vina este doar a celui de sus care a uitat robinetul deschis la apa, nu se putea face mai mult, problema e cit de repede se misca cei cu puterea in mina pentru a preveni alte dezastre càci vor mai veni.Sa speram ca toate aceste greutati nu vor apasa doar umerii primarului care a fost in toiul actiunii pentru salvare!