0:00

Oameni și funcții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• astăzi, Publiserv SRL

Societățile, care funcționează sub aripa protectoare a Primăriei Piatra Neamț, reprezintă interfața dintre Consiliul Local, executiv și cetățeni. Cu mici excepții – Parking SA poate fi una – toate au avut și au o viață tumultoasă, cu bilanțuri contabile la limita supraviețuirii. În momentul arătatului cu degetul către posibilii prezumtiv vinovați de problemele societăților, de fiecare dată este ocolit un element care ar trebui să răspundă și pentru bune și pentru rele: Consiliul de Administrație. Din păcate, acesta este, de cele mai multe ori, un cuibușor cald, în care sunt plasați oameni care au binemeritat în munca de partid și care au doar statul de plată în comun cu activitatea societății în care ajung. Ziarul “Ceahlăul”, marcă înregistrată, încearcă să vă prezinte cine sunt acești oameni, cum au ajuns în aceste funcții de conducere și care sunt… sau ar trebui să fie responsabilitățile lor vis-à-vis de bunul mers al societății.  Astăzi vă prezentăm componența Consiliului de Administrație al societății Publiserv S.R.L., societate care ”veghează” la calitatea asfaltului de pe străzile din Piatra Neamț.

Un site aflat în trecut

Dacă ai curiozitatea să te informezi de pe site-ul Publiserv cine conduce societatea, dai peste nume cunoscute, precum Cornelia Tudorancea, Mihai Sorin Gagea, Irina Țepeș Greuruș, Corneliu Ptașnec și Mihai Apetrei. Dacă nu te mulțumești cu site-ul și suni la doamna Tudorancea, încă ”director executiv proiect”, afli că între timp, după alegeri, s-a modificat componența consiliului. Nu foarte mult, dar suficient pentru a semnala faptul că PDL-ul nu mai conduce singur orașul.

A rămas în echipă președintele Consiliului de Administrație, Mihai Sorin Gagea, pensionar, fost inginer. În declarația de avere depusă în 2012 chiar pe site-ul instituției, Mihai Sorin Gagea își dă cu stângul în dreptul chiar de la primele cuvinte scrise. În loc de Publiserv S.R.L, domnia lui trece societatea ca fiind S.A. Diferența e cât de la niște acțiuni la răspundere limitată. Funcția sa poate fi legată și de prezența doamnei doctor Maria Gagea în echipa consilierilor locali PDL, în perioada 2008-2012.

Irina Țepeș Greuruș asigură și ea continuitatea în Consiliu. Din punct de vedere profesional, am aflat că este economistă. Dacă te ghidezi după declarația de avere, ea a fost consilier parlamentar în cabinetul senatorului Toader Mocanu. Lumea politică o știe mai mult de la sediul PDL-ului nemțean, unde era considerată mâna dreaptă și demnul urmaș al domnului Adrian Cărăbeț, un fel de eminență cenușie organizatorică a partidului lui Gheorghe Ștefan.

Următorul decident în consiliul de la Publiserv S.R.L. este Stejărel Nistor. Este un fost membru PDL, actualmente președinte interimar PRM – varianta Vadim Tudor. Din punct de vedere profesional, Stejărel Nistor este referent achiziții SC Parking SA, o altă societate a Primăriei municipiului Piatra Neamț. În mandatul trecut, a fost consilier local PDL și a deținut mult timp o funcție cheie în cadrul unei societăți, acum foarte controversată, Apa Serv Neamț, unde a fost șeful serviciului Achiziții.

Elena Boureanu, de meserie economist, ocupă și ea funcția de membru în Consiliul de Administrație. A ajuns în funcție cu sprijinul PP-DD, unde a fost, pe timpul campaniei, consultant financiar. Și dânsa a avut o carieră interesantă legată de societăți ale Primăriei Piatra Neamț. Directoare la cea mai importantă societate, Urban SA, a fost nevoită să plece, din motive care țineau de întâlnirea cererii cu oferta. Acum ocupă și funcția de director economic – patru ore în cartea de muncă – la ADI Urbtrans, asociație care are în componență și Primăria municipiului Piatra Neamț.

Iulian Sucală Gorgos a ajuns în consiliul de administrație la propunerea PNL, după ce USL a câștigat alegerile. El este și membru în Biroul Politic de curând ales al PNL Piatra Neamț. Provine din mediul de afaceri și pare familiarizat, măcar la nivel de comercializare, cu materiale de construcții.

Cine răspunde de insolvența societății?

Publiserv este în insolvență încă din 2010. Chiar conducerea companiei a solicitat Tribunalului acest lucru, pentru că nu-și mai putea plăti datoriile și pentru că, în felul acesta, se protejează de penalitățile către stat și/sau furnizori. La sfârşitul anului trecut, potrivit bilanțului depus la Finanțe, aceste datorii depășeau cifra de 15.500.000 lei. De regulă, o societate intră în insolvență și din cauza unui management defectuos. Cine e acum de vină? Consiliul de administrație, Primăria, în ograda căreia se află societatea sau conducerea executivă? Sau toți, în funcție de gradul fiecăruia de implicare?

Ioana HAGI-STAN

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentLeoreanu s-a supărat pe Dughir: “Nu stăm în gâtul nimănui”
Articolul următorLiviu Iurea și-a înmormântat mama

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.