0:00

O privire obiectivă spre cei doi ani pandemici din Neamț, acum la ridicarea stării de alertă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO privire la ce a însemnat Covidul în Neamț – pe cifre – arată că, de la primul caz înregistrat oficial în 12 martie 2020 și până la ridicarea stării de alertă, în 9 martie 2022, au fost puțin peste 43.000 de persoane infectate. Ceea ce, dacă raportăm la populația județului, cea oficială, furnizată de Statistică, de care s-a ținut cont în raportările din acești doi ani – de aproape 564.000 de persoane, înseamnă 7,7%. Nici cei care au trecut prin boală de cel puțin două ori nu sunt mai mulți de 1.600.

O privire obiectivă spre cei doi ani pandemici din Neamț, acum la ridicarea stării de alertă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCât despre decese la persoanele cu Covid, sunt înregistrate oficial 1.590, adică 3,7% din cazurile confirmate. Au murit mai mulți bărbați decât femei, care sunt un pic mai multe ca număr de îmbolnăviri decât bărbații (55,5% din total). Ce este de remarcat este faptul că cei mai mulți nemțeni au murit în valul 4, definit de specialiști în perioada septembrie – noiembrie 2021, cu tulpina Delta a coronavirsului predominantă: 620 decese puse pe seama Covidului. Pe ansamblu, cele mai multe decese au fost anul trecut (67% din total).

O privire obiectivă spre cei doi ani pandemici din Neamț, acum la ridicarea stării de alertă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn alt aspect reieșit din analiză este că în perioada ianuarie – 12 martie 2022 s-au înregistrat cele mai multe infectări (27%)  decât în primul an de pandemie: 11.797 de persoane testate pozitiv, față de 11.124 cazuri în tot anul 2020. Și un pic mai bine de jumătate din toate cazurile raportate în anul 2021, care sunt în număr de 20.362.

Mai afectată de Covid a fost zona urbană, în procent de aproape 57%, din care evident municipiul Piatra-Neamț a ținut topul în mare parte a perioadei – cu 15.553 de cazuri, față de Roman – cu 5.659 pozitivi. Cifrele trebuie raportate și la testările făcute în cei doi ani, dar astfel de date punctuale nu există în acest moment. În rural, comuna Dumbrava Roșie domină topul – 860 de cazuri – și imediat Alexandru cel Bun – cu 795 de cazuri.

O privire obiectivă spre cei doi ani pandemici din Neamț, acum la ridicarea stării de alertă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn județul Neamț, în cei doi ani au fost testate 163.769 de persoane, însemnând aproape 389.600 de teste procesate. Reamintim că, la început, mai ales în primul an, se făceau mai multe teste RT-PCR unei singure persoane infectate și spitalizate. Ulterior, de anul trecut s-a permis și testarea rapidă antigen, mare parte din testele din a doua parte a pandemiei fiind cele rapide, mai accesibile și mai ieftine.

Remarcăm și accesul la antivirale pentru cei infectați – fără spitalizare – abia din luna februarie 2022.

Informații detaliate despre cei doi ani de pandemie în analiza Direcției de Sănătate Publică Neamț:

12mar doi ani pandemici dsp neamt
Articolul precedentUn ieșean a suferit arsuri la cap și piept după explozia unei butelii
Articolul următorL2 Victorie la finalul sezonului regulat pentru Poli Iaşi