0:00

  • în primele 9 luni ale anului, nemţenii au sunat de 500 de ori fără motiv la numărul de urgenţă

Poliţiştii din Neamţ au aplicat sute de amenzi de la începutul anului cetăţenilor care sună la 112 fără să aibă un motiv întemeiat. Din cele 24.724 de apeluri de urgență înregistrate la nivelul IPJ Neamţ până la sfârşitul lunii septembrie, 502 s-au înscris în categoria celor abuzive.

Poliţiştii au intervenit și au consumat inutil atât resurse, cât și timp pentru a verifica diverse situaţii în care nu se impunea alertarea prin numărul de urgenţă”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „În majoritatea cazurilor de apelare abuzivă au fost aplicate apelanţilor sancțiuni contravenționale, cuprinse între 500 și 1.000 lei, conform art. 32 din OUG 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic de Urgență pentru Apeluri de Urgență (SNUAU)”.

Pentru cei care n-au aflat încă, trebuie precizat că, în conformitate cu prevederile OUG 34/2008, „numărul unic pentru apelurile de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”.

Deşi numărul de urgenţă are vechime în România, operatorii încă au de-a face cu tot felul de reclamaţii stupide. Mulţi sună să se răzbune pe vecini, susţinând că nu pot dormi din cauza zgomotului pe care îl fac frigiderul şi maşina de spălat, iar alţii spun că sunt supuşi unei poluări fonice şi unor radiaţii, care pot să-i bage în mormânt. Foarte panicată a fost o femeie care a găsit o pisică moartă în faţa casei şi a interpretat acest lucru ca fiind o ameninţare directă, dar cea mai aberantă reclamaţie a venit tot din partea unei femei care pierduse pampersul copilului. Iar în categoria „amuzante” se înscriu, cu succes, apelurile la poliţişti pentru a împăca soţii care se ceartă, mai ales dacă nevasta n-a făcut mâncarea bună.

„Pe această cale, sfătuim cetățenii ca, pentru situațiile în care nu se impune intervenția de urgență a organelor abilitate și pentru evitarea blocării numărului unic de urgență 112, să se adreseze direct polițiilor municipale sau orășenești, ori polițiștilor din mediul rural, în vederea soluționării sesizărilor acestora”, a mai precizat subinspectorul Bulgărea.

Pe de altă parte, conducerea SNAU (Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă) 112 atrage atenţia cetăţenilor: „Operatorii 112 ştiu şi înţeleg faptul că oamenii nu pot întotdeauna să aprecieze corect dacă este un caz de urgenţă sau nu. Tot ceea ce vi se cere este să sunaţi la 112 numai când credeţi sau simţiţi că este o urgenţă. Dacă în mod sincer credeţi că este o urgenţă, dar greşiţi, este în regulă. Nu veţi avea probleme. Pe de altă parte, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă totuşi ar fi o urgenţă, dar nu aţi fi siguri şi nu aţi suna la 112. Acest lucru ar cauza o pierdere de timp preţios în operaţiunea de salvare care ar putea avea ca rezultat pierderea unei vieţi sau vătămare gravă. Nu uitaţi să aveţi încredere în instinctele dvs.! Dacă observaţi ceva, sunaţi la 112!”.

Accidentele fără victime (tamponările), aglomeraţia în trafic, întreruperea utilităţilor, inundaţiile din subsolul blocului, pierderea cheilor, neridicarea gunoiului menajer şi aflarea datei sau a orei nu constituie situaţii de urgenţă!

C. MIRCEA

Articolul precedentLipsă de interes pentru cardul de sănătate
Articolul următorCSU CRAIOVA – CEAHLĂUL, ORA 15.30, LOOK PLUS TV

1 COMENTARIU

  1. Pai daca „stimabilii nostri senatori si deputati, au respins legea care zicea ca : la orice cartela prepay cumparata, sa se ceara CNP-ul.. ( legile bune nu prea au succes), iar cei care le-au cumparat pana la promulgarea legii, sa declare CNP-ul si adresa… asta e …
    Vor fi din ce in ce mai dese aceste apeluri de la nesimtiti(e).

Comentariile sunt închise.