După voi, ”potopul”

CSU Craiova joacă astăzi, de la ora 15.30, ultimul meci din campionatul Ligii I la fotbal, pe stadionul ”Ion Oblemenco”, împotriva Ceahlăului. Sunt așteptați foarte mulți spectator olteni pe legendara arenă din Bănie, din două motive: parcursul excelent al gazdelor, care n-au mai pierdut de nouă etape, și faptul că săptămâna viitoare arena va fi demolată pentru a face loc unei construcții moderne.

”CraiOlguța” a renăscut

Craiova trăiește și joacă, de nouă etape încoace, un fotbal modern, un fotbal plăcut ochiului, care a scos publicul din case, sătul de mofturile cabliștilor care nu vor să introducă în grila de programe posturile tv românești ce transmit meciurile din Liga I. Este atmosfera de fotbal autentic românesc. Etapa trecută, ”CraiOlguța”, cum a fost denumită echipa finanțată de primăria condusă de Olguța Vasilescu, a învins-o pe Rapid cu 2-0, prin două eurogoluri. E bine că am câştigat, am creat o stare de confort. Ambele goluri au fost de super-clasă, avem fotbalişti de calitate. Am venit la echipă când aveam 2 puncte şi eram pe ultima poziţie. Când am venit, i-am promis patronului că vom atinge 20 de puncte şi aşteptăm încă rezolvarea unor discuţii pe care le-am avut atunci. Punctele pe care le câştigăm i le dedicăm şi lui Bancu. Cu el pe teren, ne-ar fi fost mai uşor”, spunea antrenorul Sorin Cârțu după meci. ”Ne-am confruntat cu probleme serioase, am avut patru jucători accidentaţi în ultimele zile: Achim, Madson, Curelea şi Nuno Rocha. Golurile au fost de generic, cred că sunt cele mai frumoase de până acum din prima ligă. Este o victorie gustată şi de suporteri, care au venit peste 7.000 la un meci jucat luni seara, pe un frig năprasnic şi au creat o atmosferă superbă. Păstrăm invincibilitatea, am luat 23 de puncte din 27 posibile”, a spus și antrenorul Emil Săndoi.

Ceahlăul e outsider

Ceahlăul vine la Craiova din postura de outsider, fără Achim, Dumitraș, Cazan, Ichim și Oleg Clonin, care sunt accidentați. Un lot care, în meciul din etapa precedentă, cu ultima clasată, Oțelul, nicio idee clară de joc. ”Sorin Cârțu și Emil Săndoi, doi antrenori cu experiență, care au reușit să redreseze echipa, deoarece atunci când au preluat-o aveau puncte puține, iar acum sunt neînvinși. Craiova este printre puținele echipe din țară care nu are probleme și este normal să facă și performanță. Au adus și jucători de calitate, care fac diferența la meciuri. Eu am căutat să-mi motivez fotbaliștii și la meciul cu Oțelul, din etapa trecută, dar eu sunt principalul vinovat. Nu-i ușor să motivezi jucătorii în condițiile actuale, dar eu le-am spus că, în cazul în care nu vor face un joic bun, nu vom avea nicio șansă”, avertizează antrenorul principal al Ceahlăului. Acesta și-a asumat riscul completării lotului cu juniori din propria pepinieră. ”Trebuie să mă gândesc și la viitor, ca să strângem puncte, dar, în același timp, trebuie să formăm o echipă. Deocamdată, la ultimul meci cu Oțelul, jucătorii au demonstrat că au nevoie de timp. Au fost 10 jucători, care anul trecut jucau în Liga a III-a și care sunt tineri. Sunt conștienți că au jucat prost, dar totul este mental și este foarte greu ca să-i motivezi. Nu este ușor nici pentru ei. Unde sunt probleme, nu este performanță”, crede antrenorul Florin Marin, adăugând că ”Fotbalul românesc trebuie să iasă din această pasă sumbră. Multe echipe au reușit să transfere jucători, dar sunt mulți factori de care depinzi ca să faci performanță. Craiova are un lot echilibrat cu jucători care pot să facă diferența. Varga, un jucător bun, spre exemplu, a ajuns să fie rezervă la Craiova. La ei nu sunt probleme financiare absolut deloc, beneficiază de toate condițiile și, s-a văzut și din interviul dat de Sorin Cârțu, că este foarte mulțumit de condițiile de care beneficiază”.

La Craiova, fotbalul e pe primul plan

Pietrenii au plecat spre Craiova încă de joi după-amiaza, iar după o noapte de stat în București, vineri au reluat drumul către capitală Olteniei, urmând ca antrenamentul oficial să fie ținut vineri după-amiază. ”La Craiova, fotbalul e pe primul plan. Tot timpul fotbalul a fost pe primul plan. Am fost și eu antrenor acolo, cunosc foarte bine situația de acolo, mediul de acolo și mă bucur pentru ei că au revenit în prim-plan, după ce, acum doi-trei ani, avuseseră o perioadă mai grea”, a sintetizat Florin Marin situația Universității. ”Sper să facem un joc bun și să scoatem un rezultat pozitiv, pentru a recupera din punctele pierdute acasă. Dacă nu ne vom prezenta foarte bine, nu avem nicio șansă la Craiova”, este speranța lui Florin Marin. Tehnicianul pietrean a cerut puținilor suporteri pietreni să aibă răbdare cu jucătorii Ceahlăului, pentru că tinerii au, la rândul lor, nevoie de timp pentru a-și reveni și pentru a se motiva. ”E foarte greu! Foarte greu!”, a fost concluzia tehnicianului Ceahlăului în ceea ce privește meciul de sâmbătă, din penultima etapă a campionatului Ligii I. Pentru Ceahlăul mai urmează un joc greu, dar pe teren propriu, în ultima etapă a turului Ligii I, contra Universității Cluj, după care intră în vacanță, când frigul pătrunzător va răzbate prin buzunarele goale ale jucătorilor pietreni. Spectrul neplății datoriilor pare, la momentul actual, factorul determinant al căderii Ceahlăului în clasament, iar iarna grea, dublată de sărbătorile ce n-au cum să fie îmbelșugate, taie elanul oricărui sportiv.

Mihai STOIAN