pietricica turism
  • în teorie, cardul de sănătate poate fi activat; în practică, pacientul nu are unde să-l folosească • reprezentanții CAS Neamț au pus la păstrare cardurile de sănătate refuzate de asigurați

Potrivit președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Radu Eugen Firăstrău, cardurile de sănătate ar putea fi folosite oricând de cei care le-au primit. Aceasta este o chestiune pur teoretică, pentru că în practică lucrurile stau total diferit. Deși a fost în mai multe rânduri dezbătută problema cititoarelor de carduri, ea rămâne încă una controversată când vine vorba despre aplicare efectivă. Acestea ar trebui să se regăsească în cabinetele medicilor de familie, în laboratoarele de analize, în spitale și chiar și în farmacii. Cu toate acestea, nimeni nu s-a grăbit să le achiziționeze.

Motivele sunt diverse: lipsa de bani, frica de nou, indolența, gândul că oricum se va da, probabil, o amânare tipic românească și multe altele. Radu Firăstrău a spus că furnizorii de servicii medicale trebuie să facă dovada că dețin cititoare de carduri începând cu 1 ianuarie 2015. Până atunci? „Cardul poate fi activat chiar și astăzi, la orice furnizor de servicii medicale. Adică nu numai la medicii de familie. Cel care are card poate să și-l activeze chiar și la un laborator de analize, la un spital”, a declarat Firăstrău.

Până acum, aproximativ 90% din nemțenii asigurați au primit cardurile de sănătate, dar tot ce pot face este să le admire cu atenție. Singura amenințare care ar putea funcționa ar fi că furnizorii de servicii medicale care nu vor cumpăra cititoare riscă să piardă legătura contractuală cu Casa. „Cei care se încăpățânează să nu le cumpere vor avea contractele diminuate sau se va proceda la încetarea relației contractuale”, a adăugat președintele CJAS Neamț. Lucru greu de crezut dacă mai mult de 50% dintre aceștia vor face front comun.

Cei care au refuzat până acum cardul de sănătate și cei care nu au fost găsiți acasă ar trebui să știe că reprezentanții Casei de Asigurări acordă o perioadă de „clemență”. „Pe lângă cei care nu au fost găsiți acasă, noi am păstrat și cardurile celor care le-au refuzat. Poate se răzgândesc. Reamintim faptul că cei care nu vor avea un card de sănătate nu vor putea beneficia de servicii medicale decât în regim de urgență”, a mai spus Firăstrău. Acesta a mai amintit că valabilitatea cardului de sănătate este de 5 ani, poate fi folosit doar în România și este distinct de cardul european de sănătate.

Cei care au devenit asigurați de curând pot face o cerere către CAS Neamț pentru eliberarea cardului de sănătate. Până la sosirea acestuia, asiguratul poate beneficia de servicii medicale doar în baza unei adeverințe eliberată de CAS. În județul Neamț, se preconizează că la sfârșitul săptămânii viitoare procesul de distribuire a cardurilor va fi gata. Tot reprezentantul CAS Neamț a mai adăugat faptul că asigurații care au carduri nu ar trebui să alerge spre cabinete pentru a le activa, deoarece acest lucru se poate face oricând este nevoie să se prezinte la un medic sau la o unitate medicală.

Marian TEODOROF