reclama autocenter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pictorii pietreni au lipsit in corpore de la vernisaj!

Vineri, 17 ianuarie, a avut loc vernisajul  expoziției de grafică a artistei plastice Marinela Boicu din Iaşi, aceasta deschizând seria de expoziţii bilunare din acest an  la Galeria “Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ. Un debut pe acest an al organizatorilor deosebit de inspirat, expoziţia artistei plastice ieşene fiind una excepţională din mai multe puncte de vedere: lucrări de mare valoare artistică – unele dintre ele fiind deja admirate de publicul iubitor de pictură din Austria, unde s-au bucurat de un succes deosebit; artista se află pentru prima oară la Galeriile “Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ; deschiderea unei expoziţii de grafică la Piatra Neamţ (oraşul fiind văduvit de graficieni de elită, deşi unii dintre pictorii de la noi au cochetat de-a lungul vremii cu această artă) e un eveniment care se întâmplă foarte rar.

Criticul literar şi de artă Lucian Strochi, cel care a prezentat expoziţia, a făcut analogii între arta grafică a pictoriţei cu cea a Ligiei Macovei, cea din urmă cu tonuri mai calde, dar şi cu arta murală mexicană: “Privind lucrările Marinelei Boicu mă gândeam la muraliştii mexicani care făceau o artă mult asemănătoare cu cea de aici. Această apropiere vine şi din faptul că artista dovedeşte şi un spirit ironic, dar nu numai pentru asta. (…) Marea dilemă pe care a va avea Marinela Boicu în continuare este încotro o va lua: să mergă pe grafica alb-negru – care este suverană, care este princiară, extraordinară – sau să meargă pe o grafică colorată, mult mai accesibilă până la urmă şi – de ce nu? – mai tentantă pentru iubitorii de pictură. Îmi pun această întrebare privind şi cele câteva tablouri cu grafică color, deosebit de frumoase de altfel, strecurate printre cele alb-negru. În totul, însă, expoziţia aceasta dovedeşte o mare forţă grafică, ceea ce a foarte important la oricare artist plastic”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marinela Boicu este născută în 1960, la Iaşi, a absolvit Colegiul de artă “Octav Băncilă”, la clasa pictură, grafică, artă decorativă, specializare imprimerie textilă industrială manuală şi broderie manuală. Din 1980 lucrează îndeosebi în industria de modă, în calitatea de creator proiectant, având la activ colecţii prezentate la Paris, Milano şi Dusseldorf, în cadrul Programului IBD pentru România 1996-2000. În prezent urmează cursurile Facultăţii de arte “George Enescu” din Iaşi, secţia artă murală. Lucrările sale fac parte din numeroase colecţii de artă particulare din România, Austria, Marea Britanie şi America.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Sunt deosebit de emoţionată. Am tot aşteptat să-mi treacă emoţia dar ea a tot crescut. Sala aceasta cu toţi cei de faţă este un adevărat premiu pentru mine. Lucrând în domeniul textil, viaţa mea are multe în comun cu viaţa economică a oraşului Piatra Neamţ, eu având contacte cu multe firme din domeniu. Vă mulţumesc tuturor că  v-aţi ostenit pentru a veni aici” – a spus artista vizibil emotionată.

Da, numai că în sală au fost doar câţiva iubitori de frumos şi prieteni ai artistei. Pictorii din Piatra Neamţ au lipsit in corpore de la vernisaj. Au fost prezenţi doar Mircea Răzvan Ciacâru, Petru Diaconu şi Ştefan Potop, preşedintele Filialei Neamţ a UAP, cel care a şi deschis manifestarea.

Expoziția va fi deschisă până pe 31 ianuarie, când va expune veteranul Gheorghe Vadana. Încă mai aveţi vreme de a intra în galerie pentru a admira excepţionalele ei lucrări. Nu veţi regreta.

Nicolae SAVA

Articolul precedentCriticul literar Constantin Pricop, la 65 de ani
Articolul următorSăptămână cu ploi și… ninsori