Cinci bolnavi care s-au prezentat la medic, în ultima săptămână, cu simptome de rujeolă așteaptă rezultatele analizelor de laborator. Probele serologice au fost trimise la București, zilele acestea. În perioada 9-13 octombrie, nu s-a mai confirmat nici un caz de îmbolnăvire, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț spune că sunt așteptate rezultatele în cazul ultimilor pacienți: “Săptămâna aceasta nu au fost raportate îmbolnăviri, dar urmează să primim rezultatele de la Institutul Cantacuzino unde s-au trimis probe în cazul celor 5 suspiciuni. Bolnavii nu sunt dintr-o zonă anume”, precizează dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Din cele 73 de cazuri confirmate în Neamț de la debutul epidemiei (august 2017) și până astăzi (13 octombrie), 37 provin din focarul declarat de DSP Neamț în comunitatea de rromi de pe strada Fabricii, din municipiul Roman. Numai în prima lună, aici au fost confirmate 16 îmbolnăviri, iar după ce, la începutul lunii septembrie, un sugar, în vârstă de 5 luni a murit în urma unor complicații, autoritățile au luat măsuri în acest focar, ce au inclus vaccinarea a 58 de copii.
DSP Neamț mai spune că vaccinarea cu ROR continuă, prin medicii de familie, la toate categoriile de vârstă: “Sunt 2.419 doze de vaccin în teritoriu, distribuite medicilor de familie, iar la DSP există un stoc de 5.487 de doze”, potrivit dr. Mirela Grădinaru. Din datele oficiale, reiese că, în ultimele două săptămâni, 1.309 copii nu au fost găsiți la domiciliu, fiind plecați cu părinții în străinătate. Vaccinul rujeolic se administrează pe grupe de vârstă, la 9-11 luni, la 1-4 ani, la 5-9 ani. La nivel național, cazurile confirmate de rujeolă numără 9.626 de persoane, cu 87 mai mult decât săptămâna trecută. (C.I.)