Sunt 30 de persoane diagnosticate cu gripă în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie, dublu față de săptămâna precedentă când au fost raportate 15 cazuri. Infecția gripală a fost diagnosticată la 4 copii cu vârste între 5 și 14 ani, la 14 persoane cu vârste între 15 și 49 de ani, în cazul a 7 persoane cu vârste între 50 și 64 de ani, iar alte 5 persoane au vârste de peste 65 de ani.
Cele mai multe îmbolnăviri de săptămâna trecută sunt din zona Piatra Neamț. Potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, sunt 19 cazuri raportate de secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, 6 bolnavi raportați de Spitalul Municipal de Urgență Roman, 4 persoane cu forme mai ușoară de boală au fost diagnosticate de medicii de familie, iar într-un caz au fost prelevate probe pentru stabilirea diagnosticului. „Activitatea gripală a avut un trend crescător, săptămâna trecută a evoluat cu intensitate medie, s-au raportat 30 cazuri de gripă. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 65 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț”, potrivit DSP Neamț. Având în vedere situația, DSP Neamț a cerut încă 1.800 doze de vaccin gripal de la Ministerul Sănătății. Ultimele date arată că până la începutul lunii februarie s-au vaccinat gratuit 42.053 de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire. La momentul cererii de suplimentare mai erau 154 doze de vaccin la DSP Neamț și 703 doze la medicii de familie. Și numărul bolnavilor de viroze a crescut la 3.415, săptămâna trecută, față de 1.925 în săptămâna anterioară, la fel numărul bolnavilor de pneumonie, care a ajuns la 630 de cazuri, față de 435 în săptămâna anterioară.
În grădinițe și școli au fost actualizate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin protocolul semnat între ministerele Sănătății și Educației. Protocolul a ajuns de ieri, 4 februarie, în toate unitățile de învățământ din Neamț și stabilește obligatoriu efectuarea triajului zilnic și anunțarea suspendării cursurilor la DSP. „În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute și gripă în unitățile şcolare, grădiniţe și creşe s-a impus realizarea triajului zilnic. În cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute sau de gripă cu minimum 3 cazuri pe clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învățământ de această cauză, pentru 3 zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare în clasa sau școala respectivă. Perioada este stabilită de DSP, dar nu poate fi mai mare de 5 zile lucrătoare. Suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. Din cauza bolilor de sezon, de luni a fost suspendată activitatea doar la o grădiniță din comuna Mărgineni. Dezinfecția a fost făcută, activitatea a fost reluată de astăzi, nemaifiind semnalate probleme în alte școli, până astăzi, potrivit inspectorului școlar general Mihai Obreja. (C.I.)