Condamnații pentru infracțiuni rutiere – duși la teatru, la ”Consum excesiv”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe parcursul anului 2019, Serviciul de Probațiune Neamț a avut în supraveghere 3223 de persoane, pentru care instanțele au dispus pedepse neprivative de libertate, cu 17,20 % mai mult față de anul 2018. Toată activitatea de supraveghere este realizată de doar 10 consilieri de probațiune, iar încărcătura pe fiecare consilier a propulsat serviciul din Neamț pe locul II pe țară.

Scopul activității serviciilor de probațiune este reabilitarea socială a infractorilor, diminuarea riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și, de asemenea, creșterea gradului de siguranță în comunitate”, a precizat Ana-Camelia Găină Romilă, șefa Servciului de Pobațiune Neamț.

Promovarea sancțiunilor comunitare urmărește reducerea populației din centrele de detenție și totodată, menținerea persoanei sancționate în mediul familial. Așa cum arată cifrele, unul dintre efecte a fost supraaglomerarea activității Serviciului de Probațiune Neamț, încărcătura medie pe consilier de probațiune fiind de 358,11 de cazuri, volum de activitate situat peste media din alte state europene. Având în vedere aceste date, conform cărora serviciul nemțean se situează pe locul doi pe țară ca încărcătură în privința persoanelor sancționate aflate în supraveghere, punerea în executare a sentințelor și îndeplinirea obligațiilor  nu ar fi fost posibilă fără colaborarea inter-instituțională. Prin urmare, pe parcursul anului 2019, serviciul nostru a colaborat cu diferite structuri din cadrul MAI, cu primăriile din județ, cu Tribunalul Neamț, Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Neamț, cu Biblioteca G T Kirileanu și cu Inspectoratul Școlar Județean. A mai fost încheiat un nou protocol de colaborare și cu Teatrul Tineretului Piatra Neamț”.

Apropo de colaborarea cu Teatrul Tineretului, pentru a diminua riscul săvărșirii unor noi infracțiuni, persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni rutiere au fost duse să vadă piesa ”Consum excesiv”. Anul acesta, în virtutea protocolului abia încheiat, se vor derula programe de reintegrare socială. DEspre activitatea Serviciului de probațiune, Mesagerul de Neamț a publicat un artocil care poate fi recitit aici .

C.M.

 

Articolul precedentNumărul bolnavilor de gripă s-a dublat într-o săptămână
Articolul următorAJF Neamţ propune schiţe pentru următoarele două sezoane