luba lacatusu si fetita denisa 03Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, în centrele destinate persoanelor fără adăpost din Neamț au fost cazate, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, 69 de oameni ai străzii.

Numărul record a fost atins la centrul din cartierul Speranța al municipiului Piatra Neamț, unde au ajuns 40 de persoane. La Roman au fost 8 persoane, la Târgu Neamț 7, iar la Roznov 14.

Conform datelor primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, pe râul Bistrița, începând din coada lacului Izvoru Muntelui, pe toată lungimea aferentă județului Neamț, se manifestă fenomene specifice de iarnă – aglomerări de ghețuri, gheață la maluri și curgere de zai.

zapor 02„Aglomerările de ghețuri se manifestă pe o lungime de 12 km. Pe sectoare, situația se prezintă astfel: coada lacului Izvoru Muntelui până aval 7 km Viaduct Poiana Largului, pe o lungime de 7 km, este înghețată, aval cca. 7 km Viaduct Poiana Largului, până la pod Poiana Teiului, pe o lungime de 12 km, aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 15 – 50 cm și de la pod Poiana Teiului până la sat Lunca, din comuna Borca, curs liber, parțial gheață la maluri. Din amonte curge zai pe 60% din suprafața apei”, se arată în informarea trimisă de Prefectura Neamț la primele ore ale zilei de 21 ianuarie.

Până acum nu s-au semnalat probleme deosebite, dar râul este monitorizat în continuare de personalul din cadrul SGA Neamț. (Andreea AMARIEI)